Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz kormány jóváhagyott egy különleges magánberuházást: több mint 500 millió dollárt fektet a Moszfilm, a legnagyobb orosz filmstúdió fejlesztésébe egy "magánszemély" - Kirill Androszov, Vlagyimir Pugyin elnöki apparátusának volt vezető-helyettese. Az Altera Capital vezetőjének nyilatkozata szerint a filmgyár két új stúdióval, egy kosztümraktárral, egy vetítőteremmel és egy koncertteremmel gazdagodik 2018 végéig.

A The Moscow Times a projektet egyértelműen összefüggésbe hozta a nyugati filmek ellen hónapok óta folyó kampánnyal és a pozitív kicsengésű, hazafias alkotások létrehozásának szorgalmazásával. A kulturális minisztérium márciusban nyilvánosságra hozta a támogatandónak tartott témák listáját. Ezek között szerepelnek a családi értékek, a katonai sikerek, valamint "a Krím és Ukrajna az orosz állam 1000 éves történelmében".

A hazafias hullámra az utóbbi 2-3 évben sikerrel kapaszkodott fel a Moszfilm, amely a szovjet érában évi 80 filmet gyártott, a kilencvenesekben volt olyan év, amikor egyet sem.

A szakemberek azonban nem hiszik, hogy a mostani beruházás lényegesen javíthat a hazai filmek helyzetén, amelyeket az érdeklődők hiányában nem szívesen vesznek át a forgalmazók. A politikusoknak azonban erre is megvan az ötletük: Dmitrij Medvegyev kormányfő javasolta, hogy az áfát terjesszék ki a külföldi filmek jegyeire. Az Interfax szerint a plusz bevételt az orosz filmgyártásra fordítanák. A legnagyobb filmforgalmazók levélben hívták fel Putyin elnököt, hogy akadályozza meg ezt, ugyanis a vidéki, kisvárosi filmszínházak tömeges bezárásához vezetne.

Az oroszországi filmjegy-árbevételek tavaly 805 millió dollárnyit tettek ki, ebből 665 milliót a külföldi filmek hoztak. Ha kivetik rájuk a 18 százalékos adót, a moziknak évi 123 millió dollárt kell befizetniük, többségüket tönkretéve.