Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az anyaországi gazdaság azáltal csak erősödhet, ha a külhoni magyar vállalkozások is megjelennek a magyar piaci folyamatokban - mondta Nagy István agrárminiszter az MTI szerint. A miniszter fontos szempontnak tartja, hogy minél többen találják meg számításukat szülőföldjükön. "Elengedhetetlen tehát, hogy a határon túl élő magyar gazdák gondjaira, problémáira megoldást találjunk" - közölte Nagy István.

A magyar kormány a 2016-ban indított vajdasági gazdaságfejlesztési programjára hitelek és vissza nem térítendő támogatások formájában eleinte 50 milliárd forintot szánt, később viszont növekedett a keretösszeg, és már meghaladja a 65 milliárd forintot. A támogatások több mint fele a mezőgazdaságra irányult.

Az agrárminiszter a másik helyszínen, Martonoson úgy fogalmazott, hogy a magyar nemzet tagjainak és közösségeiknek kötelességük elkötelezetten ápolniuk és fenntartaniuk, támogatniuk azt a több mint ezer éves kapcsolatot, amely a Kárpát-medencében és szerte a világban minden magyar embert összefűz - írta az MTI.

A magyar mezőgazdaság sikere azon múlik, lépést tud-e tartani a világban zajló robbanásszerű változásokkal, meg tud-e felelni az új kihívásoknak. Kulcskérdés a termelés hatékonyságának növelése, a határon túli magyarság gazdasági megerősítése pedig alappillérré vált  mondta a miniszter.

A 2016-2018-as időszakra vonatkozó gazdaságfejlesztési programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezték, a cél pedig a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, valamint a folyamat visszafordítása volt - írta az MTI.