A nem teljesítő hitelportfóliók eladása 2016-ban felpörgött a közép-kelet-európai térségben, a lezárt tranzakciók nominális értéke meghaladta a 7 milliárd eurót. Ez a lendület 2017-ben is kitartott a már lezárt és folyamatban lévő tranzakciók alapján. Az elmúlt évek legaktívabb piacai között Románia, Magyarország és Horvátország mellé Szlovénia került be - derül ki a Deloitte friss elemzéséből.

A brit és ír rossz hitelek piacai a kimerülés jeleit mutatják, így az olcsó forrásokban dúskáló befektetők figyelme fokozatosan a közép-kelet-európai és a mediterrán térség npl-piacai felé fordul. Ráadásul tavaly - hasonlóan 2016-hoz - a javuló makrogazdasági és ingatlanpiaci környezet is támogatta a régiós npl-piacokat - mondta Bíró Balázs, a Deloitte portfóliókezelési-tanácsadási szolgáltatások közép-kelet-európai vezető partnere.

A kínálati oldal eladási szándékát pedig erőteljesen befolyásolta a nemzetközi szervezetek és helyi szabályozók törekvése, hogy a pénzügyi intézmények leépítsék kockázatos és a nem főtevékenységükhöz kapcsolódó eszközeiket.

Egyrészt a már megérkezett befektetők, akik kiépítették a követeléskezelői infrastruktúrájukat és van követeléskezelői tapasztalatuk a régióban, nagy valószínűséggel részt vesznek újabb npl-tranzakciókban, hogy növeljék kezelt portfóliójuk volumenét. Másrészt viszont kevés új befektető belépése várható. A befektetők figyelme várhatóan inkább a mediterrán térség (Portugália, Spanyolország, Olaszország és Görögország) felé fordul a következő években, ahol nagyobb méretű tranzakciókat lehet megkötni - ezek pedig jobban illeszkednek a nagy nemzetközi befektetők preferenciáihoz - véli Bíró.

Középtávon a rossz hitelek piacának fokozatos csökkenése prognosztizálható Közép-Kelet-Európában, mivel a bankok meglévő npl-állománya hamarosan fenntartható szintre mérséklődik. Eközben a a Deloitte a rossz hitelek másodlagos piacának a fellendülésére számít néhány régiós országban - ilyen például Románia, ahol elsőként jelentek meg jelentős volumenben ilyen típusú lezárt tranzakciók a régióban. A folyamatokat katalizálhatja, ha elindul a szétaprózott közép-kelet-európai bankszektor konszolidációja.

Fotó forrása: Deloitte.