A China Resources Enterprise (CRE) kiskereskedelmi vállalat a hongkongi tőzsdére benyújtott feljegyzésében közölte, hogy közös vállalkozás létrehozásáról tárgyal a brit Tesco áruházlánccal - jelentette a BBC. Ha meg tudnak egyezni, akkor együtt üzemeltetnének hipermarketeket és szupermarketeket a kínai szárazföldön. A közös cég 80 százalékban a CRE tulajdonában lenne, a maradék 20 százalékot birtokolná a Tesco. Az együttműködéssel egy csokorba kötnék a brit vállalat 131, illetve a kínai partner Vanguard néven működő 3000 áruházát.

A indoklás szerint az összefogással kombinálhatnák a CRE alapos helyi piaci ismereteit, a fogyasztási szokásokkal kapcsolatos tudását, országos szinten kiépített infrastruktúráját és üzleti partnerkapcsolatokban szerzett tapasztalatait, illetve a Tesco világszintű beszállítói hálózatát és nemzetközi kereskedelmi tapasztalatait.

Hátrálni sem szégyen

A Tesco 2004-ben alapította meg első áruházát Kínában, ahol nagyobb részt hipermarketeket üzemeltet, illetve bevásárlóközpontokban vannak áruházai. Elemzők szerint a megállapodás, ha létrejön, lehetővé teszi, hogy kisebb tőkebefektetéssel folytassa ottani tevékenységét. A cég egy évtizedes nemzetközi terjeszkedés után az utóbbi időben fokozatosan visszavonja erőit a külföldi piacok egy részéről.

Idén áprilisban jelentették be, hogy nem küszködnek tovább az egyesült államokbeli Tesco-vállalkozás, a 199 áruházból álló Fresh & Easy lánc veszteségeivel. Azt még nem döntötték el, hogy megpróbálják-e eladni a vállalkozást vagy egyszerűen felszámolják. Japánból 2012-ben vonult ki a brit cég. A hazai áruházakat átalakítják, hogy vonzóbbak legyenek a fiataloknak.