Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Porsche 4,4 milliárd eurós veszteségről számolt be a július 31-ével végződő évben, míg egy évvel korábban 8,6 milliárd eurós profitot ért el, közölte a németországi központú cég közleményben - értesült a Bloomberg. A Porsche 5 centes osztalékot tervez kiosztani elsőbbségi részvényeseinek, ami 93 százalékos csökkenés a 2008-as fiskális év 70 centes kifizetéséhez képest.

A Porsche korábban azt közölte, hogy 5 milliárd eurós veszteségre számít. A masszív fordulatra azért kerülhetett sor, mert korábban a Volkswagen opciók felhajtották a Porsche profitját. Az elemzők szerint így a vállalat a saját megalomániájának az áldozatává vált.

Miután a vállalat megszerezte a VW részvényeinek 51 százalékát, és opciókat szerzett további 23 százalékra, a Porsche adóssága hat hónap alatt 10 milliárd euróra triplázódott. A sportautók gyártója májusban ejtette a felvásárlás tervét, és ehelyett a Porsche kerül a Volkswagen tulajdonába.

A Volswagen 3,9 milliárd eurót fizet 49,9 százalékos részesedésért a Porsche autógyártó üzletágában, ezzel megteszi az első lépést az egyesülés felé. Az eredeti tervek 42 százalékos részesedésvásárlásról szóltak.