Jelentősen növekedett tavaly a vállalati fúziók és felvásárlások (M&A) piaca Magyarországon. Az ügyletek száma mintegy 15 százalékkal növekedett - 134-ről 162 darabra -, míg a tranzakcióérték ugrásszerűen nőtt: a 2014-es 773,4 millió euróról 1,97 milliárd euróra jött fel tavaly.

A legnagyobb felvásárlók a magyar állam és az állami tulajdonú szervezetek voltak: a tíz legnagyobb tranzakció között a legtöbb ügyletben tapasztalható volt állami jelenlét - olvasható a tanulmányban. A Euromoney kiemeli az MKB felvásárlását a jelentős ügyletek sorában.

A legélénkebb tranzakciós aktivitás az ingatlanszektorban volt, ezt követte a feldolgozóipar, valamint a a távközlési és IT-ágazat.

A piaci szereplők és a szakmai tanácsadók optimisták a 2016-os kilátásokat illetően. Egyre aktívabbak a magyar piacon a BRIC-országokból érkező - különösen a kínai - befektetők.

Ugyanakkor sokan aggódnak afelől, hogy a növekedés fenntartható lesz. A magyar politikai klíma változatlan, amely súrlódásokat okoz a többi EU-tagállammal és más országokkal. A kevesebb kilátásba helyezett uniós forrás is eltántoríthatja a külföldi vásárlókat és akadályozhatja a növekedést.

Kiemelik, hogy a régió legjelentősebb ingatlanpiaci tranzakciója volt, hogy a TPG Capital amerikai befektetőcég 500 millió euró értékben felvásárolta a TriGranit Zrt. teljes lengyel és szlovák portfólióját, valamint a magyarországi projektjeinek egy részét.

Szintén egy magyar cég volt éllovas a tőzsdei bevezetésekben: a legnagyobb IPO-t a WizzAir produkálta: 2015-ben 421,2 millió eurónyi értékben bocsátotta ki részvényeit a londoni tőzsdén.

Nem ez a régió robbant a világban

Miközben az M&A piac tavaly 2007 óta nem tapasztalt élénkülést mutatott globális léptékben, addig a Kelet-Közép-Európai régióban visszaesést mutatott. Növekedést - értékben és mennyiségben egyaránt - csak Magyarországon, Lengyelországban, Szerbiában, valamint Bosznia- Hercegovinában produkáltak a befektetők 2014-hez viszonyítva - hívják fel a figyelmet a tanulmányban.

A régiós vállalati akvizíciók értéke a 2014-es 62,8 milliárd euróról 53,5 milliárd euróra esett vissza tavaly. A tranzakciók száma a tavalyelőtti 2197 darabról 2138-ra esett 2015-ben.

A legtöbb régiós ügyletet - összesen 343-at, a feldolgozó-iparban ütötték nyélbe, ezt követi a listán az IT-telekommunikációs szektor 298 szerződéssel. A harmadik helyen az ingatlanszektor áll 263 tranzakcióval.

Oroszországtól fáznak

A forró geopolitikai helyzet Ukrajnában, illetve az EU-val és az Egyesült Államokkal való kapcsolatok megromlása visszavetette, a térségben a hagyományosan legélénkebb orosz M&A piacot. Az orosz politikai helyzet okozta kedvezőtlen hatásait egyelőre nehéz felmérni. Egyes szakértők szerint azzal, hogy a beruházók eltántorodnak a legnagyobb piactól, az egész régió teljesítménye vissza fog esni, ám mások szerint a vásárlók inkább áthelyezik fókuszukat a régiós EU tagállamokra.

A felmérésben kiemelik, hogy az M&A aktivitás tartós növekedése az ingatlanpiacon mutatkozott a KKE-régió magországaiban: Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon. Ez a trend várhatóan folytatódik 2016-ban is.

A régiós M&A piacon külföldi befektetők sorában a legtöbb vállalat az USA-ból érkezett. A beruházások új hullámát a kínai tőke hozza és a dél-koreai felvásárlók körében is nő az érdeklődés a térség iránt.

A régió egyre inkább széttöredezett. Az elmúlt években a politikai változások közvetlenül, látványosan és gyakran azonnal hatottak a magántőke és a stratégiai befektetők viselkedésére az egyes piacokon - így Magyarországon. A lengyelországi kormányváltás újabb kétségeket támaszthat.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a beruházók elkerülik majd e két országot, ám megkülönböztetést tesznek és beárazzák a kockázatokat.