A Bankia szerkezet-átalakítási tervének bejelentése előtt pénteken a bank részvényeinek kereskedését is felfüggesztették a madridi tőzsdén. A társaság igazgatóságának ülését követően pedig a bank anyacége, a Banco Financiero y de Ahorro (BFA) 19 milliárd eurós segítséget kért a spanyol bankmentő alaptól, az FROB-től. Közölték: a társaság 12 milliárd euró összegben tőkét emel, amit a BFA fog lejegyezni. Mindez javítja a csoport szolvenciáját, likviditását és stabilitását - fogalmazott a bank közleménye.

Két héttel ezelőtt a Bankia 4,47 milliárd eurós hitelét tőkévé alakították át, így szerzett az állam 45%-os tulajdonosi részesedést a társaságban (vagyis a mostani 19 milliárd euróval együtt már közel 23,5 milliárdot kap a hitelintézet). A spanyol újságok arról számoltak be ezt követően, hogy a betétesek megrohanták a pénzintézetet. A Bankia aztán mindent megtett, hogy megnyugtassa a megtakarításukat féltő ügyfeleket.

A Bankiát 2010-ben hét regionális takarékbank egyesülésével hozták létre, nem teljesítő ingatlaneszközeinek összege 32 milliárd euró. Spanyolország fiskális problémái mellett a bankszektor állapota is a befektetői aggodalmak kereszttüzébe került az utóbbi időben, ezért is tartotta szükségesnek a spanyol kormány, hogy szigorúbb tartalékolási szabályokkal, illetve a Bankia megsegítésével nyugtassa meg piacot.

A Bankia elnöke szombaton igyekezett megnyugtatni a bank jövője miatt aggódókat, mondván, az összesen 23,5 milliárd eurós állami segítségnek köszönhetően szilárd pénzügyi állapotba kerül a társaság, és ismét az ország vezető bankja lesz. Mint elmondta, a Bankia és anyacége, a BFA kész arra, hogy hatalmas nagyságú ingatlan-portfóliót adjon el.