Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A spanyol Iberdrola igazi nemzetközi ikonnak számít; a világban elsősorban a szélerőmű építései miatt ismert vállalat odahaza energetikai építő, szolgáltató és beruházó is, mely gyakorlatilag "mindenre lő", ami zöld. Így került képbe az a terv is, hogy a spanyol-portugál határon lévő, 150 ezer fős Badajoz városában kellene-lehetne megépíteni a kontinens legnagyobb, 500 MW méretű napelemes erőművét.

A Núñez de Balboa fotovoltaikus erőmű 290 millió eurós beruházásként 250 ezer lakó éves áramfogyasztásának megfelelő (832 GWh) termelési megoldás első tételét 2020 tavaszán kapcsolták a hálózatra. A projektet mostanáig sokszor hivatkozta és promotálta is az Iberdola. 

Most azonban az erőmű azzal került be a hírekbe,  hogy egy spanyol bíróság döntése alapján le kell állítani a telep nagy részét, és jelentős megépített részeket pedig vissza kell bontani. Az ítélet mögött egy terület kisajátítási ügy van, ami a régió (Extremadura) Legfelsőbb Bírósága szerint illegálisan megszerzett földekről is szól.

Ahogyan a PV Magazine megírta: a napelempark tulajdonosának, az Iberdola regionális vállalatának (a Natura Managerről van szó, mely az erőmű által elfoglalt 854 hektárból 525 hektárt birtokol) le kell szerelnie a létesítmény 60 százalékát.

Korábban már bérbe adták

A bíróság döntése mögött az áll, hogy a kérdéses területet a kisajátítás előtt már 25 évre bérbe adták, és a kisajátítási kérelem ezt a szerződést nem írja felül - illetve nem indokolta a tulajdonjog megfosztását. A bírósági ítélet azonban nem tiltja meg a napelemes erőmű megépítését - de a terület kisajátítását nem engedélyezi, így a földhöz kapcsolódó jogok, és az abból eredő kötelezettségek kérdéseit rendezni kell. 

Az Iberdrola szóvivője azt közölte a PV Magazinnal, hogy az ítéletet nem fogadják el, és fellebbezést fognak benyújtani a spanyol legfelsőbb bírósághoz. Az indoklásuk a vita a projektterület három tulajdonosa közül csak az egyiket érinti, miközben a kisajátítási eljárás "a törvényileg megállapított eljárásokat követte, és tiszteletben tartott minden létező jogot és garanciát."

A spanyol energetikai cég megítélése szerint a beruházás "érvényes és jogos jogcímen épült" (....) és a „a létesítmény minden engedéllyel rendelkezik az energiatermeléshez, és továbbra is normálisan fog működni”.