A francia Tenergie leginkább üvegházakban gondolkodott egészen addig, míg 2017-ben rá nem szánták magukat az első napelemes rendszer telepítésére. Pontosan négy éve, hogy saját fejlesztésű fotovoltaikus üvegházat adtak át a dél-franciaországi Mallemortban, és e duális termelésben kezdték keresni az igazi boldogulásukat.

Az üzem akkor mindössze 2,1 megawatt (MW) termelőkapacitásra volt képes. Négy évvel később pedig azt mondhatják el a rendszerről, hogy a 33 ezer négyzetméteres terület visszajelzései nagyon pozitívak. Megtermeltek 700 háztartásra elegendő energiát (ami azonban a fűtés nélkül értendő), és emellett a Provence-i zöld spárga már az első évben hektáronként 4 tonnát adott, de aztán jól termett a cukkini, a fehérrépa és az édesburgonya is. Most úgy kalkulálnak a Tenergienél, hogy jövőre a várható mezőgazdasági hozam hektáronként már 9 tonnára növelhető.

"A projekt kezdetétől fogva együtt építettük a specifikációkat Laurent Chabert, a piac kertészével és a Domaine Saint Vincent családi borászat vezetőjével, hogy eszköze teljes mértékben megfeleljen elvárásainak" - magyarázta a francia napelemes magazinnak Nicolas Jeuffrain, a Tenergie elnöke. 

Szerinte a napelemes rendszerrel jól kombinált növénytermesztés “határozottan hatékony és innovatív”, mert folyamatosan mind jobb megoldásokra sarkallja a szakembereket. Keresik a mind optimálisabb fényszórási, szellőztetési és egyenletes hőmérsékletet biztosító megoldásokat, ezáltal végül a kombó-rendszerből a lehető legtöbbet nyerik ki a cég számára. A napelemház koncepcióval például odáig jutottak el mostanra, hogy a hagyományos üvegházakra jellemző 52 százalékos “földre vetett árnyék” mutatószámot 36 százalékig javították, ezáltal a talajon a fényeloszlás egyenletesebb. De a franciák azt is kidolgozták, hogy a pontosabb klimatizálás úgy érhető el, ha a tetőnyitáson alapuló szellőztetést a motoros oldalnyitással is párosítják.

A Tenergie, amelynek mára 615 MW zöldenergiás termelőkapacitása van, három éven belül 30 hasonló konstrukciót akar fejleszteni, és még több mint féltucat egyéb, hasonló célú projekten dolgoznak a cégnél. Az általuk beüzemelt napelemes rendszerek háromnegyede kapcsolódik a mezőgazdasághoz, pedig Franciaországban több mint ezer egységből álló nap- és szélerőműparkból álló flottát birtokol és üzemeltetnek.