Shreem a neve annak a kis autonom botnak, amivel az indiai Aegeus Technologies megkísérli bevenni a még nem is igen létező világpiacot.

A tetőre szerelt napelemes rendszerek terjedésével és általánossá válásával előbb-utóbb megjelenik majd az az igény, hogy az áramtermelő panelek hatásfokának fenntartása érdekében a felületüket tisztá lehessen tartani. A vízlepergető és antisztatikus bevonatok ellenére is szinte biztos, hogy a kémiai vagy mechanikai tisztítás, maga a takarítás nem úszható meg.

A Shreem leveszi a tulajdonos (vagy üzemben tartó) válláról ezt a terhet, mivel az akkumulátorral együtt is csupán 5 kilós robot távolról működtethető - egy webalapú alkalmazáson keresztül. A panelek tisztításához csupán levegőt és egy tisztító anyagból álló, kicsit az automata autómosó rendszerek törlőkendő szerű “keféjét” használja: a szabályozott légárammal hatékonyan lefújja a port a panelekről, a kefe pedig azt biztosítja, hogy a keretek szélein felhalmozódó maradék por is lekerüljön a panelekről.

A légmosó technológia alkalmazása nem csak azt jelenti, hogy nincs szüksége sem vízre, sem más vegyszerre (így azokat nem kell cipelnie, a tartályait nem kell állandóan utántölteni sem), hanem azt is, hogy a hátizsákban elférő eszköz fenntartási költsége is alacsonya tartható.

A kis takarító bot munkája közben szenzorokra és intelligens algoritmusokra támaszkodik, ezek segítik a panelméretek és a megtehető út kalkulálásában, de az indiai eszköz arra is képes, hogy automatikusan igazodjon a hullámos vagy egyenetlen felülethez.

Az indiai PV Magazine azt írja, hogy a Shreem kalkulációs képességei a sorok-oszlopok számán túl a dőlésszögre, a szélsebességre vagy akár az eső figyelembe vételére is kiterjednek - mindent bekalkulál, amikor az óránként akár 200 paneles takarítási útvonalát megtervezi. Olyan mint egy robotporszívó, csak mivel a tetőn dolgozik, azt a lehetőséget is kihasználja, hogy napelemes dokkolója legyen.

Az Aegeus Technologies adatai szerint a gépet egy 10 Ah lítium-ion akkumulátor hajtja, ami 2000 töltés-kisütés ciklusra képes. A bengalurui székhelyű cég nem aprózza el: a háztáji napelemes rendszerekhez is ideális Shreem mellett - Unicorn néven - ipari méretű tisztító botot is épít és forgalmaz.