Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Spanyolország példáját akarják követni a lengyelek, ahol a lavinaszerűen növekvő munkanélküliségre válaszul felmerült a négynapos munkahét bevezetésének lehetősége - adta hírül a Business Insider Polska. Ez az ibériai ország sok cégénél bevált, de a kormánydöntés, ami ezt általánossá tette, végül fiaskó lehet, mert az általános munkaidő-rövidítés ronthatja a gazdasági teljesítményét.

A lehetőséget tesztelik a németek is, de egyelőre nem használják. Kérdés, hogy Lengyelországban, amely továbbra is alacsony munkanélküliséggel dicsekedhet uniós összehasonlításban, jó megoldás lenne-e a négynapos munkahét bevezetése? Az Eurosat szerint a munkanélküliségi ráta 3,1 százalék, a hazai statisztikák alapján (GUS) 6,1 százalék.

A munkaügyi minisztérium előzetes adatai szerint november végén 1 millió 26 ezer munkanélküli volt az országban, bár mindössze 78 ezren regisztrálták magukat a munkaügyi hivatalokban. Ráadásul ez nem tér el lényegesen az elmúlt években tapasztaltaktól.

Ugyanakkor a munkaerőpiacon folyton változik a helyzet, nem lehet előre megjósolni a munkaadók viselkedését. Bár jelenleg nagy részük meg akarja tartani dolgozóit, vannak olyan ágazatok, ahol a válság nagyon ártott. Ezekben nyilván sokáig fog tartani, mire az élet visszazökken a megszokott kerékvágásba.

A lengyel jogszabályok lehetővé teszik a vállalatoknak, hogy négynapos munkahetet vezessenek be, de ebben az esetben arányosan csökkenthetik a dolgozóik fizetését. Voltak olyan vállalatok, amelyek a gazdasági válságra válaszul meglépték ez mint költségcsökkentési intézkedést. Ha a kormány próbálkozna a négynapos munkahét általános bevezetésével, akkor az a bércsökkenés miatt a dolgozók ellenállásába ütközhetne.