Az amerikai űrügynökség ritkán szokott véleményt nyilvánítani az űr kereskedelmi célú hasznosítását kitűző projektekkel kapcsolatban, így sokak figyelmét felkeltette, hogy a Szövetségi Kommunikációs Biztossághoz (FCC) beérkezett legújabb kérvényt ők is véleményezték - olvasható a portálon.

Az Ars Technika beszámolója szerint a szóban forgó beadványt a texasi székhelyű AST & Science nyújtotta be, akik azt tervezik, hogy 243 műholdat állítanak pályára 720 kilométeres magasságban, amivel kezdetben 4G-s, a későbbiekben pedig akár 5G-s mobilhálózatot tudnak majd biztosítani. A terv alapvetően eltér a SpaceX által tervezett műholdas internettől, hiszen amíg a Starlinket csak egy kifejezetten erre szolgáló antennával lehet fogni, így elsősorban a vezetékes internet kiváltásra alkalmas, addig a SpaceMobile-nak elkeresztelt leendő hálózat közvetlenül biztosítana kapcsolatot a mobileszközökhöz.

A SpaceX a 2020-as évek végéig 42 ezer alacsonyan keringő műholddal burkolná be a Földet, amely a világ minden pontján nagy sebességű internetet biztosítana. De mennyire lehet reális ez a cél?

A másik nagy különbség, hogy a SpaceX összesen 42 ezer műholdat tervez pályára állítani, vagyis 175-ször annyit, mint amennyiből az AST műholdrendszere állna. Na de akkor miért ezzel van problémája a NASA-nak, és nem a Starlinkkel? Az FCC-nek eljuttatott levelében az űrügynökség kifejti, hogy a műholdak zavaróan közel keringenének az A-Trainhez, vagyis ahhoz a négy műholdból álló műholdrendszerhez, amit a NASA és az Egyesült Államok Földtani Intézete (US Geological Survey) hozott létre a bolygónk tanulmányozására. A NASA szerint "az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az űrnek ebben a régiójában kifejezetten gyakoriak az űrobjektumok közötti találkozások", így a hatalmas műholdak telepítése növelné az ütközések kockázatát.

Az ATS műholdjai kétségkívül valóban nagyok, a 900 négyzetméteres összterületű eszközök nagyjából tízszer akkorák lennének, mint egy hagyományos műhold, ez pedig a NASA szerint kifejezetten nehézkessé tenné a velük való manőverezést. Az űrügynökség emellett azzal kalkulál, hogy mivel az AST-nek nincs tapasztalata ekkora műholdak építésében, az eszközöknek legalább a tíz százaléka meghibásodna. A T-Mobil USA és a Verizon mobilszolgáltatók arra figyelmeztettek, hogy az AST szolgáltatása zavarhatná a földi hálózataikat.