Helmut Köstinger, az osztrák posta dolgozóit tömörítő szakszervezet vezetője azt szeretné elérni, hogy a postai dolgozók csak négy napot töltsenek munkában egy héten, de a fizetésük ne csökkenjen. Georg Pölzl, a postavállalat vezérigazgatója pozitív kezdeményezésnek tartja a szakszervezet kérését, bár az osztrák sajtó szerint azért hozzátette: abban az esetben, ha mindkét fél ugyanazt érti rajta - írja a G7.

A négynapos rendszerben a posta jobban tudna alkalmazkodni azokhoz az esetekhez, amikor hirtelen több dolgozó munkájára van szüksége, illetve a járműparkját is hatékonyabban tudná menedzselni - mondta Pölzl, aki szerint az elégedettebb munkavállalók jobban teljesítenek, és ez is kedvező a vállalatnak.

A Der Standard egy felső-ausztriai hotelről ír, ahol csak négy napot dolgoznak egy héten, de napi 10 órát vannak munkában, vagyis megmaradt a heti 40 órás teljesítményük, viszont hetente három szabadnapjuk van.

Egy online marketinggel foglalkozó osztrák cégnél azonban heti 30 órára csökkentették a munkaidőt, és a fizetést sem csökkentették.

A kép forrása: Pixabay.