A koronavírus-járvány ellenére szépen gyarapodott 2021-ben a leggazdagabb hazai üzletemberek vagyona – idézi a Maszol a Forbes Románia 500-as toplistáját. Míg a  tavalyi rangsorban 32 vállalkozó vagyona haladta meg a nettó 500 millió lejt (37,5 milliárd forint), idén a számuk héttel növekedett. Az idei toplista első 39 helyezettjének összvagyona mintegy 80 milliárd lej, 32 milliárd lejjel több, mint a 2020-as lista elő 32 helyezettjéé.

Szintén héttel növekedett tavalyhoz képest 2021-ben a milliárdosok (750 milliárd forint) száma is, 11-ről 18-ra. Közülük 16-an (88 százalékuk) lettek még gazdagabbak. A romániai milliárdosok nettó összvagyona jelenleg 66 milliárd lej, 30 milliárd lejjel több, mint tavaly.

A leggazdagabb romániai vállalkozó, immár sorrendben harmadik évben Daniel Dines (képünkön). Az UiPath szoftvercég alapítójának jelenlegi vagyonát 22 milliárd lejre (1650 milliárd forint) becsüli a Forbes. Az üzletember egy év alatt 14,5 milliárd lejjellett gazdagabb, amióta a vállalkozását jegyzik a New York-i tőzsdén. (A Forbesnél a leggazdagabb magyar Mészáros Lőrinc 407,7 milliárd forint becsült vagyonnal.)

A Forbes idei rangsorának második helyén második helyén a Pavăl testvérek, Dragoș és Adrian állnak. A bákói üzletemberek a romániai piacvezető barkácsáruház, a Dedeman tulajdonosaiként váltak közismertté, de ingatlanüzletekkel is foglalkoznak. Vagyonukat 8,9 milliárd lejre becsüli a gazdasági lap.

A harmadik a teniszcsillagból üzletemberré vált Ion Țiriac, aki korábban éveken át a leggazdagabb romániainak számított. A volt sportoló szerteágazó gazdasági birodalmat épített ki, foglakozik autókereskedéssel, ingatlanfejlesztéssel, biztosításokkal, s tenisz- valamint golftornát is szervez. Korábban társtulajdonosa volt a Metro Cash&Carry és az Unicredit Bank romániai leányvállalatainak, de mindkettőből kiszállt. Țiriac vagyona Forbes szerint 7,2 milliárd lej.

A leggazdagabb erdélyi magyarként emlegetett Teszári Zoltán az idei toplistán a hetedik, 2,1 milliárd lejre becsült vagyonnal. A RCS & RDS nagyváradi alapítója a 2020-as rangsorban az ötödik volt, tehát idén a tavalyhoz képest két pozíciót veszített, annak ellenére, hogy egy év alatt vagyona 200 millió lejjel nőtt. Az üzletember az ötödik volt a 2019-es ranglistán is, 2018-ban pedig dobogós harmadik helyen szerepelt, 2,85 milliárd lejes vagyonnal.