A Federal Deposit Insurance Corp. (szövetségi betétbiztosítási társaság) adatai szerint összesen 914 millió dollár profitot termelt a tavalyi utolsó negyedévben az amerikai bankszektor, ez egészen szép teljesítmény az egy évvel korábbi 37,8 milliárd dolláros veszteség után. Ennek ellenére a negyedév során 702-re nőtt a problémás hitelintézetek száma a korábbi 552-ről - jelentette az FDIC.


A nyereségnövekedés jelentős része a nagyobb bankoknak köszönhető, ugyanakkor vannak arra utaló jelek, hogy az egész szektor pozitív trendbe került. Három év óta ez volt az első olyan negyedév, amikor az FDIC által biztosított 8000 bank több mint fele az előző negyedévinél magasabb profitot jelentett


A kereskedelmi ingatlanokkal kapcsolatos hitelek nemteljesítése változatlanul az egyik legfontosabb probléma a szektorban - mutat rá a jelentés. A szektor hiteleinek bedőlési hulláma esetén több bank is bedőlne, a regionális bankok a legveszélyeztetettebbek ebből a szempontból, náluk van ugyanis az ilyen hitelek döntő többsége.


Tavaly összesen 140 bank ment csődbe, vagy volt kénytelen lehúzni a rolót a hatóságok közbenjárása nyomán az Egyesült Államokban. Idén eddig 20 bank dobta be a törölközőt, 2008-ban egész évben mindössze 25 bank ment csődbe, 2007-ben három - tudósít az AP hírügynökség.


Az FDIC emiatt tavaly 20,9 milliárd dolláros hiánnyal zárt, szemben az egy évvel korábbi pozitív szaldóval. Becslésük szerint a bankcsődök miatt 2013-ig mintegy 100 milliárd dollárnyi tőkére lesz szükségük.