A ZEW németországi gazdasági hangulatindexe 6,6 ponttal, mínusz 61,9 pontra csökkent a szeptemberi felmérésben a várt mínusz 60,0 pont helyett - írja az MTI a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) havi rendszeres felmérésének kedden publikált jeéemntése alapján.

A németországi aktuális gazdasági helyzet megítélése meglehetősen meredeken csökkent, mínusz 60,5 ponton áll, ami 12,9 ponttal alacsonyabb az előző havinál. Elemzők kisebb csökkenést, mínusz 52,2 pontot vártak szeptemberre.

 

 

A németországi gazdasági kilátások tehát jelentősen romlottak szeptemberben.

"A ZEW gazdasági hangulatmutatója szeptemberben ismét csökkent. Az aktuális helyzet borúlátóbb megítélésével együtt a következő hat hónapra vonatkozó kilátások is tovább romlottak. A téli energiahiány kilátása még pesszimistábbá tette a német iparvállalatok nagy részét. Emellett a kínai növekedést is kedvezőtlenebbül ítélik meg. A legfrissebb statisztikai adatok már a beérkező megrendelések, a termelés és az export csökkenését mutatják" - kommentálta Achim Wambach, a ZEW elnöke a gazdasági szereplők megítélését a kilátásaikról.

Az euróövezeti várakozások is csökkentek

A pénzpiaci szakértők euróövezet gazdasági fejlődésével kapcsolatos megítélését számszerűsítő mutató szeptemberben 5,8 ponttal csökkent, mínusz 60,7 ponton áll. Elemzők kisebb mértékű csökkenést, 58,3 pontot vártak szeptemberre.

Az aktuális helyzet megítélésének a mutatója még nagyobb mértékben esett, és most mínusz 58,9 ponton áll, 16,9 ponttal az előző havi érték alatt.

 

A ZEW pénzügyi piaci tesztje alapján 1991 óta minden hónapban a bankok, biztosítótársaságok és kiválasztott vállalatok pénzügyi részlegeinek 300 szakértőjét kérdezik meg a fontos nemzetközi pénzügyi piaci adatokra vonatkozó értékeléseikről és előrejelzéseikről - írta az MTI.