Wolfgang Gerke, a 14 éve megrendezett frankfurti bankárkonferencia házigazdája kételkedik abban, hogy a válság gyöngítette volna a bónuszvezérelt vállalati kultúrát. Az European Business School professzora szerint baj, hogy a bónuszok megállapítása továbbra is a rövid távú profitok alapján történik, a bankárok úgy látszik nemigen tanultak a válságból, ezért a bizalom visszanyerése nem lesz könnyű. A Banken im Umbruch (Bankok átmenetben) című konferencia célja márpedig a világ pénzügyi rendszerébe vetett bizalom helyreállítása volna, ezért gyűlnek össze a világ legnagyobb bankjainak vezetői.

Az idei konferenciára a szokásosnál is több nagykaliberű bankvezér látogat el, úgy mint Lloyd Blankfein, a Goldman Sachs vezérigazgatója, Josef Ackermann, a Deutsche Bank vezérigazgatója és Walid Chammah, a Morgan Stanley társelnöke. Vitára lehet számítani, Ackermann például Gerkével ellentétesen úgy látja, hogy a bankok jó úton járnak a pénzügyi rendszer megszilárdításában és tanultak a válságból.

A bankok önmegzabolázásra tett kísérletei mellett a kormányzati döntéshozók is igyekszik rövidebb pórázra fogni a pénzügyi szektort. A G20 pénzügyminiszterei és jegybankelnökei hétvégi tanáskozásának témája a majdnem-összeomláshoz vezető tényezők szigorúbb szabályrendszerbe foglalása volt: egy általános, globális minimáis tőkékövetelmény bevezetésével tennék ellenállóbbá a bankokat a gazdasági ingadozásokkal szemben. Egy komolyabb világméretű fellépés azonban még a szeptember 24-25-én Amerikában megrendezendő G20 találkozóig mindenképpen várat magára. Bár a politikusok a közvéleménnyel megegyezően egyetértenek a banki búnuszok túlzó mértékében, a pénzügyi reform stukturális reformjainak részleteiről eddig nem tudtak megállapodni.
QP | Quality Placement