Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly összesen 3079 fiókot zártak be, míg 2019-ben 1220-at. A Deutsche Bundesbank szerint a koronavírus-járvány felgyorsította a már évek óta tartó tendenciát - írja a Berliner Morgenpost.

Abból is látszik, hogy nem csődhullámról, vagy piaci konszolidációs mellékhatásról van szó, hogy az önálló hitelintézetek száma csak 2,2 százalékkal, 1679-re csökkent. 2019-ben a csökkenés még erősebb volt, 3,7 százalékos mínuszban. A Bundesbank bankfelügyeletért felelős igazgatósági tagja, Joachim Wuermeling további csökkentésekre számít.

"Annak érdekében, hogy bankjaink középtávon stabilak és nyereségesek maradjanak, továbbra is szükség lesz olyan népszerűtlen üzleti döntésekre, mint a fiókok bezárása és az autonómia feladása" - adott magyarázatot a szakember.

Németországon kívül a német bankok csökkentették leányvállalataik számát, ugyanakkor 8,8 százalékkal, 273-ra növelték fiókjaik számát.

Érdekesség, hogy Magyarországon nagyjából 2500 bankfiók tűnt el egy bő évtized alatt Magyarországon, jelenleg alig 1900 egység működik a tavalyi júliusi, legfrissebb adatok szerint. A 2008-as válság kitörése előtt még több mint 4400 bankfiók lehetett, de nemcsak a válság tünteti el ezeket: a pénzintézetek a nyereséges éveikben is megszüntették helyi kirendeltségeket. Az IMF a 2018-as adatok összesítése alapján arra jutott, hogy Magyarországon két évvel ezelőtt már csupán 14,21 bankfiók jutott 100 ezer lakosra, ennél gyérebb ellátottságat Európában csak néhány országban mértek. Akkor még Németországban közel 35 fiók jutott egy emberre.