Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Audi közleménye szerint a leépítést a menedzsment és az üzemi tanács megállapodása alapján a "demográfiai görbe mentén" hajtják végre, vagyis nem töltenek be nyugdíjazás révén megszűnő álláshelyeket és elindítanak egy "új, vonzó korai nyugdíjba vonulási programot".

Azonban nemcsak leépítés, hanem létszámfejlesztés is indul, 2000 új munkahelyet hoznak létre a társaság jövője szempontjából fontos területeken, köztük az elektromobilitás és a digitalizáció területén, és a németországi üzemekben alkalmazásban maradó munkatársaknak 2029-ig foglalkoztatási garanciát adnak - tették hozzá.

Volkswagen csoporthoz tartozó társaság vezetősége már többször jelezte, hogy megszűnhetnek munkahelyek. A Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap egy októberi összeállításában azt írta, hogy Ingolstadtban már törölték is az egyik éjszakai műszakot, Neckarsulmban pedig "végzetes" a helyzet, a 17 ezer embert foglalkoztató baden-württembergi gyár évi 300 ezer autó összeszerelésére alkalmas, de folyamatosan csökken a termelés.

Tavaly már a 200 ezres határt sem érték el, csupán 186 ezer kocsi készült. Az alacsony kihasználtság oka, hogy főleg limuzinokat gyártanak, és a leginkább kelendő városi terepjáró modellek máshol készülnek.

Ezzel kapcsolatban az Audi keddi közleményében ismertette, hogy a neckarsulmi üzem éves kapacitását 225 ezer darabra állítják be, az ingolstadi üzem pedig évi 450 ezer jármű gyártására lesz alkalmas. Kiemelték, hogy mindkét üzemben készülnek majd elektromos meghajtású kocsik, ami hosszú távon biztosítja a két németországi gyár megmaradását.

A Győrben autógyárat és a világ legnagyobb autómotor-gyárát működtető társaság az idei első fél évben 906 ezer autót adott át vásárlóinak világszerte, 4,5 százalékkal kevesebbet az előző évinél. Az értékesítési bevétel 28,8 milliárd euró (9650 milliárd forint) volt, az egy évvel korábbi 31,2 milliárd után. A működési eredmény 2,3 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 2,8 milliárdról, a bevételarányos jövedelmezősége pedig 8,9 százalékról 8 százalékra csökkent.