Románia és Csehország már korábban jelezte, hogy otthagyja a Nemzetközi Beruházási Bankot (NBB), most egy közösen kiadott közleményben Lengyelország, Szlovákia és Bulgária is bejelentette, valamennyien kilépnek a pénzintézetből.

Annak legnagyobb részvényese így Oroszország lesz (korábban is az oroszoké volt a legnagyobb, 45 százalékos részvénycsomag), a második legnagyobb pedig Magyarország, amely továbbra is kitart. Oroszország és Magyarország mellett olyan tagok maradtak a bankban, mint Mongólia, Kuba és Vietnám. A kilépők az Ukrajna ellen indított invázióval indokolták lépésüket - írja a Forbes.

Az orosz hátterű beruházási bank 2019-ben Moszkvából tette át a székhelyét Budapestre, amely ellen az amerikai diplomácia tiltakozott is. A bank egy sor előjogot kapott a magyar kormánytól, a magyar hatóságok nem ellenőrizhetik, a tisztségviselői például diplomáciai mentességet is élveznek.

A bankot kezdettől gyanakvás vette körül, mondván, akár az orosz szolgálatok is küldhetnek ide munkatársakat, ugyanakkor a pénzintézet többször tiltakozott a “kémbank” megnevezés ellen.

A pénzintézetet nem érintik az eddig az orosz invázió miatt hozott szankciók, mert az az Egyesült Nemzetek Szervezeténél (ENSZ) van bejegyezve. A magyar kormány többek között ezzel érvelt amellett, hogy nem tervezi, hogy kilépne. 

Az ukrán háborúval kapcsolatos híreket ezen a linken olvashatja.