A Zágráb megyei ügyészség azzal vádolja, hogy törvénytelenül tett szert több mint egy milliárd kuna (közel 41 milliárd forint) haszonra.

A horvát rendőrség nagyszabású akcióban hétfőre virradóra tizenkét embert tartóztatott le a tizenötből, aki ellen elfogató parancsuk volt. Többségük az Agrokor igazgatóságának és felügyelőbizottságának volt tagjai, de független könyvvizsgálók is vannak közöttük.

A hatóságok azzal vádolják őket, hogy hamis pénzügyi jelentéseket fogadtak el és megtévesztették üzleti partnereiket, valamint Ivica Todoricot jogellenesen juttatták haszonhoz, és hiányos dokumentációt vezettek a vállalatnál. A bíróság csak Ivica Todoric ellen rendelt el vizsgálati fogságot, a többiek szabadlábon védekezhetnek, köztük a tulajdonos két fia, Ante és Ivan Todoric is.

Ivica Todoric ellen is volt elfogatóparancs, de ő nem tartózkodott az országban. A hatóságok nem tudják, hol van, sajtóértesülések szerint Londonban rejtőzködik. Az elmúlt néhány napban pedig nem jelentkezett kihallgatásra a rendőrségen.

A 2016-ban csődközelbe jutott vállalat nemrég elkészített konszolidált pénzügyi jelentésből kiderült, hogy az Agrokor éveken keresztül meghamisította könyvelését úgy, hogy több banki kölcsönt is tőkeként könyvelt el, és ezzel félrevezette a pénz- és hitelminősítő intézeteket.

(Fotó: AFP PHOTO)