A 11. Harckocsizászlóalj katonáiból álló delegáció először tekinthette meg azokat a kiképzési célokat szolgáló Leopard 2 A4 típusú harckocsikat, amelyekből 12 darabot vásárolt a Magyar Honvédség - írja a honvedelem.hu. A gyár vezetése - amellett, hogy betekintést engedett a szigorúan titkos gyártósorra - bemutatta azokat a már szállításra kész lánctalpasokat, amelyek hamarosan megérkezhetnek Magyarországra és a tatai alakulathoz.

A németországi gyárban bemutatták az A4 mellett a továbbfejlesztett A7 típusú Leopardokat is. Az utóbbi legkorszerűbb verziójából, az A7+ változatból összesen 44 darabot rendelt a Magyar Honvédség, amelyek várhatóan 2023-ra készülnek el.

Az immár magyar terepszínnel és felségjelzéssel büszkélkedő Leopard 2 A4-esek várhatóan még nyáron megérkeznek Magyarországra, ami után rövidesen megkezdődik a kezelőszemélyzetek hazai kiképzése - írja a honvédségi portál.

Balra a Leopard 2 A4HU harckocsi, jobbra a Leopard 2 A7+HU harckocsi látható.
Kép: MTI Fotó, Koszticsák Szilárd

Magyarország az utóbbi időszakban a legnagyobb külföldi vásárlóvá vált a német hadiipari piacon - írta korábban a Népszava. A Magyar Honvédség 2018 decemberében jelentette be, hogy szerződést kötött a Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoporttal 44 darab új, a 21. századi hadviselés követelményeinek megfelelő harckocsi és 24 darab önjáró löveg, valamint az ezekhez tartozó kiegészítő eszközök és szolgáltatások megvásárlására.

Százmilliárdos nagyságrendű lehet a harckocsivásárlás.

A Magyar Honvédség a közeljövőben újabb, 3000 milliárd forint összértékű beszerzésekre készül, nyilvános közbeszerzések nélkül - hívta fel a figyelmet az MSZP..