A távközlési berendezéseket gyártó Cisco felszámolja oroszországi és fehéroroszországi tevékenységét. A Nike három hónappal azután, hogy felfüggesztette ottani tevékenységét, teljes mértékben kivonul Oroszországból – számolt be a Reuters.

Az ukrajnai háború miatt Oroszországból kivonulni kívánó külföldi vállalatoknak azzal kell szembenézniük, hogy a következő hetekben új törvényt fogadnak el, amely lehetővé teszi Moszkva számára, hogy vagyonukat lefoglalja és büntetőjogi szankciókat szabjon ki a cégekre. Ez néhány vállalkozást arra ösztönzött, hogy felgyorsítsa a távozását.

„Ami korábban csak csordogálás volt, mostanra áradattá erősdött” – mondta Paul Musgrave, a Massachusettsi Egyetem politológus professzora a távozásukat bejelentő vállalatok legújabb körét kommentálva.

A Cisco márciusban felfüggesztette üzleti tevékenységét, beleértve az értékesítést és a szolgáltatásokat is, Oroszországban. Most viszont már a teljes kivonulást szervezik, amilyen gyorsan csak tudják. Fehéroroszországban sem marad képviseletük.

A hónap elején a Cisco riválisa, az IBM is megkezdte oroszországi üzletágának leépítését, a Microsoft pedig közölte, hogy jelentős leépítéseket hajt végre oroszországi divizójánál. Az olyan vezető technológiai cégek, mint a Cisco, az IBM és a Microsoft kivonulása korlátozza az orosz vállalkozások és háztartások hozzáférését a kritikus fontosságú berendezésekhez. Lehet, hogy mostantól régebbi eszközökre és hazai alternatívákra kell hagyatkozniuk.

A Cisco az említett országokban dolgozó néhány száz alkalmazottjának áthelyezési lehetőségeket ajánlott fel - közölte a vállalat. A vállalat nem hozta nyilvánosságra, hogy mely országokat ajánlották fel az alkalmazottaknak alternatív helyszínként.

A Nike március 3-án közölte, hogy ideiglenesen felfüggeszti az összes oroszországi, Nike tulajdonában lévő és általa üzemeltetett üzlet működését. Most úgy döntött, hogy teljesen kivonul, közölte csütörtökön. Ezzel olyan cégekhez csatlakozik, mint a McDonald's és a Renault, amelyek teljesen kivonultak Oroszországból. A következő hetekben várhatóan további vállalatok távoznak az új törvény miatt annak bevezetése előtt.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által belengetett korlátozás, amely heteken belül életbe léphet, lehetővé teszi Oroszország számára, hogy a "barátságtalan" országokban élő külföldiek tulajdonában lévő olyan vállalatok fölé orosz vezetőket nevezzenek ki az államigazgatásból. 

A Nike riválisa, az Adidas márciusban közölte, hogy bezárja oroszországi üzleteit és szünetelteti az online értékesítést. A sportszergyártó most közölte, hogy nem tervezi újraindítani oroszországi tevékenységét.