Sokkal kevesebb gazdag nő van a világban, mint gazdag férfi, de a helyzet folyamatosan változik - derül ki a Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég adataiból. A világ "nagyon gazdagnak" számító, vagyis 5-30 millió dollár közötti vagyonnal rendelkező rétegéből mindössze 14,2 százalék jelenleg a nők aránya, és bár a vagyona a többségük a férfiakhoz hasonlóan saját erejéből szerezte meg, a hölgyek között magasabb azok aránya, akik öröklés vagy részben öröklés útján váltak gazdaggá.

A hipergazdag, dollármilliárdos nők száma 2018-ban 233 volt, közülük 94-en éltek az amerikai kontinensen, 81-en Európában, a többiek pedig Ázsiában vagy a Csendes-óceáni térségben. Azóta a szám emelkedhetett például Jeff Bezos Amazon-vezér tavalyi válása során, akinek a felesége, MacKenzie Scott a világ második leggazdagabb asszonyává lépett elő.

Ez itt nem Amerika

A világ összes vagyonának jelenleg csaknem a harmada van női kezekben, a legnagyobb vagyonokat észak-amerikai hölgyek halmozták fel. A világ különféle térségeiben eltérő, mekkora a nők tulajdonában felhalmozott vagyon aránya. A legnagyobb egyenlőség ezen a téren Észak-Amerikában van, ott a megtakarítások 37,3 százaléka a nők kezében van. A második helyen Ausztrália, Új-Zéland és a Csendes-óceáni térség áll 32,8 százalékkal. Kelet-Európában viszont a pénzügyi vagyon csupán 22,4 százaléka van a nők kezében, ez az arány Nyugat-Európában és Ázsiában is bőven 30 százalék fölött van. Csupán Japánban, a Közel-Keleten és Afrikában halmoztak fel arányaiban véve kevesebb pénzt a nők, mint ebben a térségben.

A becslések szerint a következő években a nők kezében lévő vagyon emelkedni fog, nem csak abszolút értelemben, de arányosan is. 2023-ra a világ akkor 271 ezer milliárd dollárosra becsült vagyonának már a 34,2 százaléka lehet a nők kezében, szemben a mostani 32,5 százalékkal. Ebben szerepet játszik az, hogy a nőknek magasabb a várható élettartama, emellett jóval iskolázottabbak is a statisztikák szerint. Az Egyesült Államokban a felsőfokú szakképzéssel rendelkezők 60, az egyetemi diplomások 57, a mesterképzést végzettek 60 és a tudományos fokozattal rendelkezők százaléka nő.

A munkabérekben azonban mindezt csak részben fizetik meg, egy átlagos amerikai nő a 40 éves karrierje alatt még mindig 407 ezer dollárral keres kevesebbet, mint egy átlagos férfi, és minél idősebb egy női munkavállaló, annál nagyobb a különbség a fizetése és a férfi kollégái keresete között. Azt is kiszámolták, hogy ha a mostani tempóval csökken a különbség a két nem fizetése között, 265 év kell ahhoz, hogy ugyanannyit keressenek a nők, mint a férfiak.

Mi kell a nőnek?

Amikor pénzügyi tanácsadóhoz fordulnak, a kemény munkával vagyont építő nők igényei részben hasonlítanak a férfiakéhoz, részben mások - állapította meg a kutatás. A nők 36 százaléka érzi például úgy, hogy a tanácsadó "atyáskodik" fölötte, pedig a többség azt szeretné, ha a szakember egyenlő félként kezelné, és úgy bánna vele, mint a férfi ügyfelekkel szokott.

Tízből három nő szeretné, ha a tanácsadója kevesebb szakzsargont használna a megbeszélések során, emellett szeretnének több információt a befektetésekről. Azt is sokan nehezményezték, hogy a vagyonkezelők azt hiszik, a női ügyfelek csak a vagyon megőrzésére vágynak, ezért csupa kockázatkerülő ajánlattal keresik meg őket, holott ők is szeretnének hasonló hozamokat, mint a férfiak.

Az elégedetlen női ügyfelek általában három ok miatt cserélik le a vagyonkezelőjüket. A legfontosabb ezek közül a gyenge teljesítmény (33 százalék), a másik tényező, ami miatt beteli a pohár, a gyenge kommunikáció, a harmadik ok pedig a gyenge minőségű ügyfélkiszolgálás. A nőknek például a család és a háztartás miatt kevesebb a szabadidejük, ezért szívesen veszik, ha a tanácsadó az otthonukban keresi fel őket.

A nők meghálálják a figyelmet, sokkal többet tesznek félre, mint a férfiak. Az átlagos nő a jövedelme 9 százalékát, miközben egy férfi csak a 8,6 százalékát takarítja meg. Az is igaz viszont, hogy a nők kevésbé magabiztosak a pénzügyekben, ezért a befektetési hajlandóságuk is alacsonyabb.

Férfi terület?

A nők kevesebb mint harmada ragaszkodik csak ahhoz, hogy női tanácsadó igazítsa el a pénzügyekben, pedig érzik, hogy másképp kezelik őket, mint a férfiakat. Szeretnék például megkapni ugyanazokat az ajánlatokat, amelyeket a férfi ügyfelek. A pénzügyi szakemberek viszont nem kezelik őket egyenrangú félként, kevésbé szeretnek a nőktől befektetési tippeket hallani, mint a férfiaktól, gyakrabban rekesztik ki őket a szakmai eszmecseréből, és sok tanácsadó ismeri el, kevésbé szereti a női ügyfeleket. A felmérés szerint minden negyedik megkérdezett úgy véli, a pénzügyi tanácsadás "férfi terület".

A női ügyfelek nagyobb elégedettségének elérése érdekében viszont égető szükség lenne női privátbankárokra is, akik jobban megtalálják a hangot a saját nemükkel, megfelelő bizalmat tudnak kiépíteni, jobban tudnak reagálni az igényeikre. A szolgáltatók 27 százaléka ennek ellenére semmilyen tervet nem állított még fel arra, hogyan érje el még jobban az egyre nagyobb vagyonos női célcsoportot. 21 százalék több női vagyonkezelőt venne fel ennek érdekében, és szintén 21 százalék nyilatkozott úgy, hogy célzott marketinggel szólítaná meg a hölgyeket. További 18 százalék új szolgáltatásokkal, termékekkel tenné vonzóbbá a nők számára a befektetéseit, 11 százalék szerint pedig a tanácsadók képzésével lehetne fokozni a női kliensek elégedettségét.