Nicolai Tangen, a Norges Bank Investment Management vezérigazgatója a német Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva elmondta, hogy miután negyedszázadon át átlagosan 6 százalékos hozamot ért el, a világ legnagyobb nyugdíjalapja most egy évtizeden át alacsonyabb hozamra készül - írja a Bloomberg.

"Akár negatívba is fordulhat. Ezt egyszerűen el kell fogadnunk. A jövő kevésbé lesz szép számunkra, mint a múlt" - mondta az interjúban.

Tangen szerint az alap - amely a világ legnagyobb tőzsdei részvénytulajdonosa - számára a legjelentősebb potenciális problémát az infláció jelenti, és azt jósolta, hogy az emelkedő áraknak sokkal komolyabb következményei lehetnek, mint azt jelenleg általában feltételezik.

"Mindenhol inflációt látok: a fuvardíjakban, a fémek és az élelmiszerek árában, az építési költségekben és fokozatosan a bérekben" - mondta a FAZ-nak.

"Hosszú távú befektetőként nincs túl sok lehetőségünk" - tette hozzá. "Nincs hová elbújnunk az infláció elől" - magyarázta Tangen.

Az északi-tengeri olaj- és gázvagyonból épített norvég vagyonalap portfóliója mintegy 9000 részvényből áll. Az elmúlt évtizedben több száz vállalatból szállt ki, hogy elkerülje a környezeti, társadalmi és irányítási kockázatokat, amelyeket ezek a vállalatok szerinte jelentettek.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!