A negyedévben a nettó kamatbevétel 7,2 százalékkal, 1160,9 millió euróra, a nettó díj- és jutalékbevétel 1,9 százalékkal, 487,7 nőtt éves összevetésben. A cégcsoport működési bevétele 7 százalékkal, 1,77 milliárd euróra emelkedett.

A pénzintézet közleménye szerint a negyedéves teljesítmény a kelet-közép-európai országok stabil, folytatódó gazdasági növekedését is tükrözi, ami a növekvő nettó bérek és a magas foglalkoztatási szint következtében bővülő belföldi keresletnek köszönhető.

A kedvező makrogazdasági fundamentumok emellett a hitelkereslet bővülésében is megmutatkoztak az összes szegmensben, de leginkább a vállalati üzletágban, ezzel is hozzájárulva a teljesítő hitelállomány éves szinten 7,2 százalékos bővüléséhez.

A továbbra is alacsony kamatkörnyezet ellenére az ügyfélbetétek állománya éves összehasonlításban 7 százalékkal nőtt.

A közlemény szerint a nem teljesítő hitelek aránya 3 százalékra esett vissza az első negyedév végére, a nem teljesítő hitelek állománya 773 millió euróval csökkent.

Az alaptőkemutató (CET1) 13,2 százalékon állt a negyedév végén, az egy évvel korábbi 12,6 százalék után.

Az Erste Csoport 11 százalékot meghaladó ROTE (goodwill nélkül számolt, tárgyieszköz-arányos megtérülési ráta) elérését tűzte ki 2019 egészére. A célkitűzést alátámasztó feltételezések között szerepel, hogy a bevételek nagyobb mértékben nőnek, mint a kiadások (feltételezve, hogy a nettó hitelállomány az egy számjegyű skála közepe felé található értékkel bővül), valamint hogy a kockázati költségek is emelkednek, ám még így is historikusan kedvező szinten (10-20 bázispont között) maradnak, emellett az adóráta 20 százalék alatt lesz. A módosított romániai bankadó 2019-ben várhatóan legfeljebb 20 millió eurós negatív hatást fejt ki az egyéb igazgatási költségekre.

A tervet kockáztató tényezők között említette a közlemény a várttól eltérő fejleményeket a kamatpolitikában, valamint a bankok kárára életbe léptetett politikai, vagy szabályozói intézkedéseket, továbbá a geopolitikai és világgazdasági kihívásokat.