A spanyol központi bank pénteki közlése szerint február óta 1,6 milliárd euróval 148 milliárd euróra nőtt a késedelmesen törlesztett hitelek állománya, ez a teljes hitelállomány 8,7 százaléka, szemben a februári 8,3 százalékkal.

Tovább emelkedett a spanyol államadósság törlesztési kockázatára kínált biztosítási tranzakciók ára (CDS), miután a Moody's nemzetközi hitelminősítő 16 spanyol bank besorolását rontotta le. A CDS-ár 12 bázisponttal 562 pontra emelkedett, ami azt jelenti, hogy 10 millió euró hitel évi biztosítási díja 562 ezer euró. Tartani lehet tőle, hogy a bankrendszert övező általános bizalmatlanság miatt tarthatatlan szintre emelkednek a szuverén adósság finanszírozásának költségei.

Az Európai Unió sürgeti a spanyol kormányt, hogy gyorsítsa fel a bankrendszer szanálását. Madrid a Reuters értesülése szerint két amerikai könyvvizsgáló cégre fogja bízni a bankok átvilágítását, hogy független szakértők mérjék fel, milyen nagyságú állami beavatkozásra van szükség. A két cég nevét várhatóan péntek délután hozzák nyilvánosságra.

Az Expansion című lap úgy értesült, hogy a kormány már megbízta a Goldman Sachs befektetési bankot a negyedik legnagyobb spanyol bank, a Bankia átvilágításával, amelyet a jelzáloghitelezésen elszenvedett 10 milliárd eurós vesztesége és további mintegy 8 milliárd euróra tehető tőkehiánya miatt a közelmúltban gyakorlatilag államosítani kellett.