A B.1.351 néven ismert dél-afrikai variáns olyan mutációkat hordoz, amelyek veszélyeztetik a Covid-19-vakcinák hatékonyságát, amint azt több tanulmány is kimutatta. A legtöbb vakcinagyártó, köztük a Novavax is, teszteli vakcináinak olyan változatait, amelyek védelmet nyújtanak az újonnan megjelenő változatok ellen. A gyártó poszt-hoc elemzését a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban tették közzé a vállalat dél-afrikai kísérletének teljes adataival együtt, amelyben közel 2700 olyan önkéntes vett részt, akik korábban nem fertőződtek meg a koronavírussal.

A januárban bejelentett eredmények 60,1 százalékos hatékonyságot mutattak a tüneteket okozó COVID-19 ellen a dél-afrikai vizsgálatban, amelyben az eredeti vírus és a dél-afrikai változat keverékét vizsgálták HIV-negatív személyek körében. A HIV-pozitív és HIV-negatív résztvevők vegyes csoportjában a hatékonyság 49,4 százalékos volt.

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a vírus egy korábbi változatával való korábbi fertőzés nem csökkentette a dél-afrikai változat által okozott koronavírus-fertőzés kockázatát azok körében, akik placebo-oltást kaptak. Az önkéntesek átlagéletkora 32 év volt, náluk a mutáció okozta fertőzés lefutása a legtöbb esetben enyhe vagy közepes mértékű volt - írja a kanadai Global News.

A vizsgálat nem szolgáltatott adatokat a Novavax vakcina hatékonyságáról a súlyos megbetegedések vagy a kórházi kezelés megelőzésében, "ami az egyik legfontosabb tényező egy vakcina hasznosságának meghatározásában" - mondta Peter English, a fertőző betegségek ellenőrzésével foglalkozó nyugalmazott tanácsadó, a Brit Orvosi Kamara közegészségügyi orvoslási bizottságának korábbi elnöke.

"A legtöbb vakcina kevésbé hatékony az enyhe betegségek megelőzésében, mint a súlyos betegségek megelőzésében; így ez a vakcina sokkal hatékonyabbnak bizonyulhat a kórházi felvételek és halálesetek megelőzésében - egyszerűen még nem tudjuk" - mondta English, aki nem vett részt a vizsgálatban.

A vírus alapváltozatával szemben a Novavax-vakcina 89,3 százalékos hatékonyságot mutatott az Egyesült Királyságban végzett 3. fázisú vizsgálatban. A készítményt az Európai Gyógyszerügynökség is vizsgálni fogja.