Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az osztrák pénzügyminisztérium, a jegybank, a pénzügyi felügyelet (Finanzmarktaufsicht, FMA), valamint a költségvetési tanács képviselőit magában foglaló pénzpiaci stabilitási tanács (Finanzmarktstabilitätsgremium, FMSG) közleménye szerint az UniCredit Bank Austria AG, a Raiffeisen Bank International AG és az Erste Group Bank AG pénzintézeteknek a Tier 1 tőkemutató szerinti tartalékát 2 százalékponttal kell növelnie 2016-ig és további egy százalékponttal 2017-ig.

A tartalékot az Európai Központi Bank (ECB) által az osztrák bankokra előírt 8 százalékos tőkemegfelelési mutató felett kell képezni.

Az osztrák nagybankok már két évtizede tevékenykednek a kelet-európai térségben, ahol eszközállományuk alapján a legnagyobb hitelezők közé tartoznak. A 2008-ig extraprofitot termelő pénzintézetek a régiót sújtó gazdasági válsággal párhuzamosan 2009-től már rendszerszintű kockázatot jelentettek az osztrák gazdaságra - áll az indoklásban.

A FMSG indoklása szerint az Erste és a Raiffeisen tulajdonosi struktúrája megnehezíti a tőkeemelést. Az Erste legnagyobb tulajdonosa egy karitatív alapítvány, amelynek nincs más számottevő jövedelemforrása a bank osztalékán kívül, a Raiffeisent pedig egy szövetkezeti bankcsoport birtokolja, amely szintén erősen ráutalt a banktól származó osztalékbevételre. A Bank Austria teljes egészében az olasz UniCredit SpA tulajdonában van.

A 3 százalékos rendszerszintű kockázati tartalékképzési követelmény a Bank Austria, az Erste, a Raiffeisen International és annak tulajdonosa, a Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG pénzintézetekre vonatkozik. Egy százalékos tartalékképzési követelmény lép életbe a kisebb osztrák bankokra, illetve a bécsi székhelyű Sberbank Europe AG pénzintézetre.