Bombaként robbant a hír a csipgyártók között, hogy a japán Softbank el kívánja adni a brit Arm Holdingsban meglévő részesdését az Nvidiának. A tranzakciót még vasárnap jelentették be, s hétfőn a Financial Times szerint az Arm szellemi tulajdonokért felelős igazgatójának már azzal telt el a napja, hogy a cég ügyfeleit próbálta megnyugtatni, a tulajdonosváltást követően sem lesznek másodrangú kuncsaftjai a cégnek.

A félvezetőgyártó szektort felforgató tranzakció azért lényeges, mivel az Arm szállítja a legtöbb okostelefonban és más, alacsony áramfogyasztású eszközben használt csip dizájnját. Mivel az Nvidia maga chipgyártó cég, a többi ügyfelet érthetően idegesíti fejlemény, hogy egy versenytársuktól kerülhetnek függő helyzetbe. A tranzakción maga a Softbank nem szakít nagyot, az Arm Holdingsot 2016-ban vették mintegy 36 milliárd dollárért, most 40 milliárdot kapnának érte.

A lap szerint ha mégis bekövetkezne az, amitől a versenytársak tartanak, akkor az Nvidia az elsők között lehet majd mindig, aki képes az Arm legújabb dizájnjaival ellátott csipekkel a piacra lépni. Ez viszont megágyazhat az Nvidia következő nagy dobásának.

Az első ilyen fontos dobás az volt, amikor a cég grafikus processzor üzletágát, amely alapvetően a videójátékokra koncentrált, átalakította arra, hogy aktívan foglalkozzon a gépi tanulási témával. Ez segített az Nvidiának abban, hogy lelépje az Intelt és a világ legértékesebb processzorgyártó cégévé váljon. Az Arm megvásárlásával meglehet az esélye arra is, hogy csiptechnológiája a mesterséges intelligencia piac középpontjába kerüljön, amelyet egyre több cég használ a felhőalapú adatközpontoktól kezdve nagyon sok okos eszközig, amelyek piaca egyre nagyobb.

A bejelentett ügylet azért keltett megdöbbentést, mivel az Nvidia most arra készül, hogy gyártson és eladjon csipeket, másrészt eladja a dizájnt másoknak, hogy maguk is gyártsanak.

A SoftBank valószínűleg soha sem vált volna meg értékes cégétől, ha rá nem kényszerítették volna a körülmények. Azonban elég sokat vesztett az elmúlt évben olyan befektetésien, mint az Uber vagy a WaWork, s az elmúlt napokban részvényeinek árfolyama tovább esett. Kiderült ugyanis, hogy jelentős opciós pozíciót épített ki több nagy technológiai cég részvényeire is, amelyek árfolyama sokat esett szeptemberben. Eközben viszont az Nvidiának nagyon jól megy, hiszen komolyan nyert azon a fellendülésen, amelyet a járvány alatt a számítógépes játékok piaca átélt.