A frankfurti székhelyű szervezet arról számolt be, hogy a heti tenderen résztvevő bankok száma az egy héttel korábbi 161-ről 178-ra nőtt.

Az ECB számításai szerint az euróövezeti bankoknak 143 milliárd euró likviditástöbbletük van. Az a tény, hogy a likviditásbőség ellenére az ECB továbbra is jelentős mennyiségben helyez ki pénzt a bankpiacba elemzők szerint azzal magyarázható, hogy áll a bankközi finanszírozás, azaz a pénzintézetek nem hiteleznek egymásnak. Bizalmatlanságot szül ugyanis az euróövezeti adósságválság: nem lehet tudni, hogy melyik banknak mekkora kitettsége van a bajba jutott euróövezeti államok kötvényei formájában.

Mario Draghi, az ECB november elején kinevezett új elnöke egy pénteki beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az ECB legfontosabb válságkezelő, úgy nevezett "nem szokványos" intézkedése az, hogy rögzített kamatfeltételek mellett, teljes kihelyezéssel biztosít finanszírozást a bankoknak. Ilyen eszköz a fő finanszírozási formának számító egy hetes tender (MRO - Main Refinancing Operation), illetve a hosszabb távú, három hónapos, hat hónapos vagy 12 hónapos hiteleszközök (LTRO - Long-term Refinancing Operation)