A korábban bajba jutott American International Group közölte pénteken, hogy 455 millió dolláros, azaz 68 centes részvényenkénti nyereséget ért el a harmadik negyedévben, míg egy évvel ezelőtt 24,5 milliárd, részvényenként 181,02 dolláros veszteséget jelentett - tudatta a MarketWatch.

A bevétel 26,05 milliárd dollárra emelkedett 898 millió dollárról.

Az elemzők 1,20 dollár nyereséget vártak a Thomson Reuters szerint.

Az AIG részvényei - amelyek 25 százalékot erősödtek idén - a hírre esni kezdtek a tengerentúli nyitás előtti kereskedésben.

Az AIG üzemi eredménye 2,85 dollár volt részvényenként, ami viszont túlszárnyalta a Bloomberg 2,39 dolláros elemzői konszenzusát.

Robert Benmosche vezérigazgató, aki augusztusban került a céghez, arra készül, hogy megállítja az ügyfelek és az alkalmazottak számának csökkenését, illetve hogy újraépítse a bank egységeit. Ezek közül azonban néhányat - egyebek között egy autóbiztosítót és egy tajvani életbiztosítási egységet - kénytelen eladni, hogy visszafizesse a cég megsegítésére nyújtott 182,3 milliárd dolláros kölcsönét. Az amerikai kormányzat tavaly ősszel sietett tőkeinjekcióval a biztosítótársaság segítségére, mivel fenyegető bedőlését hatalmas kockázatnak ítélte a pénzügyi rendszer stabilitása szempontjából.

Bár az AIG profitot ért el, az elemzők szerint még mindig gyengélkedik. Úgy vélik, a fő üzleti egységek teljesítménye fontosabb annál, mint hogy pozitív eredményt érjen el a harmadik negyedévben.