Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bejelentés a várakozások szerint a csapaterősítésben részt vett alakulatok júliusban kezdődő kivonásának teljes ütemezését tartalmazza majd. Az amerikai haderő vezetői azt javasolták, hogy pótlólagos egységeket 2012 őszéig vonják ki.
A tervet Obama azután hozza majd nyilvánosságra, hogy konzultált David Petraeus tábornokkal, az Afganisztánban harcoló amerikai és NATO-erők parancsnokával. Katonai vezetők korábban azt javasolták, hogy júliusban történjen egy 3-5 ezer fős csökkentés, amelyet a harci szezon végéig, vagyis a tél beálltáig egy további 5 ezres kivonás követne.

Obamára ugyanakkor a kongresszusban nyomás nehezedik annak érdekében, hogy Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének likvidálása után a lehető leggyorsabban vonja ki az amerikai erőket Afganisztánból. Carl Levin, a szenátus fegyveres testületeket felügyelő bizottságának demokrata párti elnöke azt indítványozza, hogy az év végéig 15 ezer amerikai katonát vezényeljenek haza.

A NATO tervei szerint a tálibok ellen harcoló koalíció 2014 decemberében teljes egészében át fogja engedni az ellenőrzést az afgán fegyveres erőknek. Az országban a harcoló alakulatok többségének kivonása után is mintegy 25 ezer amerikai katona maradna hátra, az afgán haderővel közösen üzemeltetett bázisokon.

Jelenleg mintegy 100 ezer amerikai és 40 ezernyi szövetséges külföldi katona állomásozik Afganisztánban. Az NBC és a The Wall Street Journal múlt héten nyilvánosságra hozott, közös közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 54 százaléka helyesli azt, ahogy Obama az afganisztáni háborút kezeli.