A világ egyik legnagyobb fehérárugyártójánál márciusban 10 százalékkal csökkent a chipszállítmány aránya, a cégnek így gondot okozott a félvezetők biztosítása - ezeket az egyszerű processzorokat eszközeik több mint felében használják, például mikrohullámú sütőkben, hűtőgépekben és mosógépekben.

„Mindenhol a legrosszabb forgatókönyv valósult meg, ráadásul egyszerre” - idézi a Reuters híre alapján a Whirlpool kínai gyárának vezetőjét a Forbes, aki szerint egyszerre kellett kielégíteni a lakossági igényeket és szembe nézni az exportrendelések robbanásával. Elmondása szerint amíg jöttek a chipek, ez Kínában nem volt gond.

A chiphiány azonban olyan vállalatokat is elért, mint a Qualcomm Inc., a General Motors vagy a Xiaomi Corp. A chiphiányt eddig leginkább az autógyártók szenvedték meg.

A járvány alatt meugrott az igény az okostelefonok és a laptopok iránt, az autógyártól pedig elszámolták a chipigényüket. A hiány miatt kialakult pánik hatására a gyártók elkezdték felvásárolni a készleteket, ami az árakat is felhajtotta és növelte a költségeket. A General Motors emiatt kénytelen volt csökkenteni a termelését is - írja a portál.