Európa két legnagyobb energiamultija, a Shell és a TotalEnergies cégenként több mint kilencmilliárd dollár profitot ért el a harmadik negyedévben - idézte a vállalatok gyorsjelentését a Reuters. Ha tőzsdei jelenlétük miatt nem kellene ilyen tájékoztatókat készíteniük, akkor biztos mélyen hallgattak volna eredményükről.

Látva ugyanis a zsíros nyereséget fel fognak erősödni Európában azok a hangok, amelyek szerint alaposan meg kellene adóztatni az energiaszektort. Ebből a forrásból kellene támogatást nyújtani a kiugró energiaárakkal küszködő háztartásoknak.

Az eredmény még jobb lehetett volna, ha a Shell ki tudta volna hozni LNG-üzletágából a legtöbbet, miután az orosz gázcsap elzárásával összefüggésben nagyot nőtt a folyékony földgáz ára az európai piacon. Bár a Shell a világ legnagyobb LNG-kereskedője, az egyik nagy amerikai LNG-kikötő leállása és az egyik ausztráliai gázmezőn folytatott sztrájkok miatt nem tudott annyit keresni a folyékony gázon, amennyit szeretett volna.

Gigantikus profit

Miközben ebben az üzletágban 40 százalékkal esett a profit a második negyedévhez képest, a vállalat teljes profitja 9,5 milliárd dollár volt július és szeptember között, ami alig maradt el a második negyedévben elért nyereségtől. Az osztalékot 15 százalékkal emelték.

A TotalEnergies LNG- és megújulóenergia-részlege 3,6 milliárd dollárral rekordnyereséget ért el az időszakban, ami 1,1 milliárddal több, mint amit a második negyedévben besöpörtek. Ez főként a folyékony gáz árnövekedésének köszönhető. A vállalat teljes negyedéves profitja 10 milliárd dollár lett.

A nagy nyereségek ellenére az európai trió, a Shell, a TotalEnergies és a BP, nem muzsikál olyan jól, mint amerikai versenytársaik, az Exxon Mobil és a Chevron. Utóbbiak nagyobb hangsúlyt fektetnek a fosszilis energiahordozóra, ezért jobban nőtt a nyereségük.