Hetven éve nem látott mélységbe süllyedt a Pó vízszintje, a folyó helyenként csaknem kiszáradt, ami egyre súlyosabb gondot okoz az olasz élelmiszer-előállítás 30 százalékát adó régióban. Eközben a folyó torkolatától 20-30 kilométerre is kimutatható az Adriai-tenger sós vize.

Egy Mantova melletti 300 tehenet tartó gazdaságban a következő a helyzet: ha a tehenek nem ihatnak napi 100–150 liter vizet, hogy a napi 30 literes tejhozamot elérjék, akkor kevesebb eredetvédett Parmigiano Reggiano parmezán sajtot tudnak előállítani. A tejgazdaság vezetőjének, Simone Minellinek azonban egyre inkább amiatt fáj a feje, hogy mit ad majd enni a jószágoknak, mivel eddig a folyóból öntözte a takarmánytermő területeit, a vízkorlátozások azonban ezt egyre inkább ellehetetlenítik - írta a CNN híre nyomán az Index.

A Parmigiano Reggiano konzorcium további 150 ezer ügyfele egyelőre még kap vizet, azonban kérdéses, hogy meddig. utoljára 2003-ban volt komolyabb aszály a térségben, azonban most sokkal kevesebb víz van a folyóban.