Lassítaná a Google Androidos okos telefonjainak előretörését az Apple, ennek érdekében az iPhone új változatain dolgozik a társaság - számolt be a Bloomberg.

Az egyik fejlesztés alatt álló készülék kisebb és olcsóbb lesz a jelenleg kapható modellnél.

A kedvezőbb árú iPhone-ok újabb nyomás alá helyezhetik a Nokiát, amelynek eddigi Symbian operációs rendszerét elsősorban az európai vásárlók kedvelik.

A Nokia mai bejelentése szerint a Microsofttal lép stratégiai partnerségre, így a finn gyártó készülékeinek alap operációs rendszere a Windows okos telefonokra készült változata lehet, reményeik szerint ezzel hatékonyabban vehetik fel a versenyt az Apple rendszere, illetve az Androiddal szemben.

A Google Androidjának piaci részesedése több mint háromszorosára, 32,9 százalékra emelkedett a tavalyi negyedik negyedévben, míg az alma logós készülékek csupán 16 százalékot tudtak felmutatni - derül ki a Canalys adataiból.

Az Apple részvényei a csütörtöki kereskedésen 3,63 dollárral 354,54 dolláros árfolyamra estek vissza, az idei év eddigi időszakában 9,9 százalékos növekedést értek el.

Az új iPhone a tervek szerint 200 dollár körüli összegbe (mintegy 40 ezer forintba kerülnek majd), ráadásul évekre szóló hűségidőt sem kell majd vállalniuk a vásárlóknak.

A Bloomberg ügyhöz közel álló forrása szerint a kisebb és olcsóbb telefonok várhatóan ez év közepén kerülnek a boltokba az Egyesült Államokban, kisebb-nagyobb csúszás azonban elképzelhető a bevezetésben, és az is elképzelhető, hogy végül a szemetes kosárban végzik a tervek.

Az Apple olyan univerzális SIM-kártyán is dolgozik, amely lehetővé tenné az iPhone-felhasználók számára, hogy több szolgáltató hálózata közül válasszanak a kártya cseréje nélkül.

Ezzel az Androidot is megszoríthatja az iPhone, hiszen rohamos terjedéséhez nagymértékben járult hozzá, hogy több amerikai szolgáltató kínálatában nem szerepelt az almás készülék.