Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Norvégia hajlandó lenne annyi gázt szállítani Ausztriának, hogy az teljesen függetlenedhessen Oroszországtól, mint földgázszállítótól. Állítólag évi 75 TWh gáz szállításáról lenne szó, ami a 90 TWh-s éves osztrák földgáz felhasználásnak több mint 80 százaléka – írja a Telex.

A különös norvég-osztrák ügylet esélyeiről a Cyber Threat Report számolt be a Kurier értesülésére hivatkozva. A Kurier úgy tudja, a norvégok ragaszkodnak ahhoz, hogy megszerezzék az OMV részvényeinek legalább 51 százalékát. 

Az OMV-nek jelenleg két fő részvényese van: az ÖBAG osztrák állami vagyonkezelő 31,5 százalékkal, és a Mubadala Petroleim and Petrolchemicals Holding Company LLC (Abu Dhabi) 24,9 százalékkal. A két részvényes egy szindikátusi szerződés alapján együtt irányítja az OMV-t. A fennmaradó 43,1 százalék részben intézményi befektetők, részben pedig egyéb részvényesek kezében van. A lap szerint az osztrák kormány és az ÖBAG célja, hogy az ország egy éven belül függetlenné váljon az orosz gázellátástól.

Az osztrák sajtó értesülései szerint az arab MPPH kész lenne tárgyalni a részesedés eladásáról, ugyanakkor az egész ügylet meglepő lenne, mert eddig Norvégia azt kommunikálta, hogy nem tudja növelni a szállítását.

Norvégia bevétele tavaly már majdnem 50 milliárd euró volt csak a gáz eladásából, vagyis nagyjából minden norvégra jutott 4 millió forint ilyen bevétel. Ráadásul Norvégia olajat, olajszármazékokat és villamosenergiát is értékesített a külpiacokon.