A világ legnagyobb sörgyártója, az AB InBev bejelentette, hogy 5,8 milliárd dollárért visszavásárolja korábbi dél-koreai cégét, az Oriental Brewery-t. Az AB InBev még 2009-ben értékesítette a céget 1,8 milliárd dollárért a KKR & Co-nak, hogy az üzletből befolyó pénzből adósságait finanszírozhassa. Vagyis a KKR hatalmas üzletet csinált, igaz ebben nem kis szerepe volt annak, hogy sikerült Dél-Korea első számú sörgyártójává felfuttatnia az Oriental Brewery-t.

A cég tavaly a dél-koreai sörpiac 60 százalékát birtokolta. Ráadásul a pénztermelő képessége is dinamikusan megugrott az elmúlt években. Tavaly 500 millió dolláros bruttó cashflowt termelt a vállalat, ami 2,3-szer nagyobb érték, mint amikor az AB InBev kiszállt belőle. A jövő is biztató ugyanis a dél-koreai sörfogyasztás (jelenleg 40 liter/fő éves szinten) várhatóan évi egy százalékkal fog bővülni az elkövetkezendő évtizedben.

A bejelentést követően az AB InBev árfolyama közel 1 százalékot erősödött a múlt pénteki záróárfolyamához képest, ami arra utal, hogy a befektető is örülnek az ázsiai terjeszkedésnek.