Sokkal, de sokkal jobban szennyezik a környezetet a 2011. márciusi japán földrengésben és cunamiban balesetet szenvedett fukusimai atomerőmű romjai, mint ami a létesítmény tulajdonosa, a Tepco áramszolgáltató és a tokiói kormány jelentéseiből kiderül - állítja Mycle Schneider független tanácsadó, aki korábban a német és a francia kormánynak is dolgozott. A hivatalos közlemények szerint 300 tonna radioaktív anyagokkal szennyezett víz került a talajba az egyik olyan tartályból, amelybe a leolvadt reaktorok hűtővizét, illetve az erőmű pincéjében felhalmozódó, beszennyeződő talajvizet szivattyúzzák ki.

A szakértő szerint az igazság ezzel szemben az, hogy a létesítményből mindenütt szökik az életveszélyes víz: a tartályokon számos lyuk lehet, de kijut a víz a pincéből és az épületek repedésein át is. Ráadásul a bevallott óránként 100 millisievertnél nagyobb a radioaktív sugárzás - ez százszorosa annak, amennyi a japán szabványok szerint egy embert egy évben érheti.

Csak gyűlik a szennyvíz

A Tepco 1000 tartályt állított fel a különleges szennyvíz tárolására, amelyek ugyan több százezer tonna vizet képesek befogadni, ám naponta négyszáz tonnával (tíz nap alatt egy olimpiai úszómedencével) gyarapodik a tartalmuk. Emiatt kapacitásuk 85 százalékát már felhasználták. Schneider szerint a felhalmozott radioaktív szennyvíz mennyisége "abszolút gigantikus". A tartályok fala a korrózió miatt egyszerűen szétnyílhat, nem beszélve egy esetleges újabb földrengés okozta tragédiáról.

A csernobili katasztrófa bizonyos értelemen egy hétig volt igazán veszélyes, míg Fukusimában képtelenség megfogni az összes szennyezett vizet. A káros anyag befolyik az óceánba, ahol a radioaktív anyagok egy része bekerül a táplálékláncba.

Segítség!

Schneider véleményét erősítette meg Tanaka Shunchi, a japán atomenergia-ügynökség vezetőjének bejelentése, amely szerint nem zárható ki, hogy újabb és újabb lyukak keletkeznek a víztartályokon. Murata Mitsuhei, Japán korábbi svájci nagykövete az ENSZ főtitkárának írt levelében, az javasolta, hogy a kockázat miatt vonják vissza a japán főváros olimpiai jelentkezését. Fukusima mindössze 250 kilométere van Tokiótól.

Murata szerint nem lehet megbízni a radioaktív sugárzásról szóló hivatalos adatokban. A japán kultúra része, hogy nehezen kérnek segítséget, ami nagy baj, mert óriási szükségük lenne rá - fejtegette a BBC-nek Mycle Schneider.