A Hadassah Klinika moszkvai klinika azt tervezi, hogy elsőként Oroszországban két Nyugaton fejlesztett koronavírus-oltást importál, amint erre lehetősége nyílik - derül ki a Moscow Times tudósításából.

A kórház az amerikai-német Pfizet/BioNTech, illetve az amerikai Moderna készítményét akarja megszerezni - mondta el a Forbes Russia sajtóorgánumnak Jevgenyij Tugolukov, a klinika vezetője.

Az intézmény a Szkolkovo egészségügyi hálózathoz tartozik, amelyre speciális jogszabályok vonatkoznak. Ezeknek köszönhetően megkerülhetik az orosz szabályozás bizonyos elemeit, például a hálózat klinikái olyan gyógyszereket is használhatnak, amelyeket nem regisztráltak Oroszországban, ám az OECD-hez tartozó valamelyik országban rendelkeznek forgalmazási engedéllyel.

Következésképpen a Hadassah Klinika elkezdheti használni az említett vakcinákat anélkül, hogy meg kellene várnia az Oroszország egészére érvényes használatba vételi engedélyüket. Tugolukov elmondása szerint egyelőre nem világos, hogy pontosan mikor vihetik be a nyugati oltásokat Oroszországba, főként azért, mert óriási a világszintű kereslet a készítményekre.

A klinika jelenleg tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy engedélyt kapjon a vakcinákkal való kísérletezésre. Az egészségügyi minisztériumnak először hozzá kell járulnia, hogy a kutatásokat elvégezzék orosz földön, majd ahhoz, hogy ezekben részt vállaljon a Hadassah Klinika. Ha minden jól meg, akkor 2021 februárjában kezdhetik el a munkát - mondta Tugolukov.