A Moody's hétfőn bejelentette, hogy a szuverén orosz adósosztályzati kilátás javítása nyomán több más pénzintézet mellett a Szberbank, a Vnyesekonombank, az orosz Eximbank és a Gazprombank devizában és hazai valutában fennálló hosszú távú kötelezettségeinek minősítési kilátását is pozitívra javította.

A cég egyidejűleg megerősítette az érintett bankok besorolásait, alapszintű adósminőség-értékelését (baseline credit assessment, BCA), valamint partnerkockázati minősítését (Counterparty Risk Assessment, CRA).

A BCA mutatóval a Moody's az adott bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével.

Az orosz állampapír-besorolás kilátásának pozitívra javítása vezetett az orosz bankok osztályzati kilátásának ugyanilyen módosításához. A Moody's szerint a lépést alátámasztja, hogy az orosz kormány képessége és készsége e pénzintézetek kisegítésére jórészt változatlan.

A cég múlt csütörtökön jelentette be, hogy pozitívra javította Oroszország államadós-osztályzatának kilátását, mindenekelőtt azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az orosz makrogazdasági keretrendszer jól viselte az olajár-sokkokat és a szankciók hatásait.

Megerősítette a hosszú futamidejű orosz államadósság "Ba1" szintű - a befektetési ajánlású kategória alapszintjétől egy fokozattal elmaradó - besorolását és a rövid távú "Not Prime (NP)" minősítést.

A Moody's ugyanakkor "Baa3/P-3"-ra emelte az orosz devizaadósság-kötelezettségekre megállapított besorolási országplafont a korábbi "Ba1/NP"-ről. Ez a döntés azt jelenti, hogy az orosz gazdaságban honos kereskedelmi adósok az orosz államnál egy fokozattal jobb, immár befektetési ajánlású osztályzatot is kaphatnak a Moody's Investors Service-től.

A Moody's szerint ezt a lépést az indokolja, hogy mérséklődött a kockázata az oroszországi tőkekorlátozások bevezetésének vagy a devizatartalékok igénybevételét korlátozó egyéb kormányzati intézkedéseknek.

Immár mindhárom piacvezető hitelminősítő pozitív kilátást tart érvényben az orosz szuverén besorolásokra, de csak egyikük, a Fitch Ratings tartja nyilván az orosz államadósságot befektetési ajánlású, "BBB mínusz" osztályzattal.

A Standard & Poor's a Moody's "Ba1" hosszú távú osztályzatával megegyező "BB plusz" besorolással jegyzi a hosszú futamidejű orosz szuverén devizakötelezettségeket.

A kép forrása: Shutterstock