Immár mintegy 54 vállalatnak van megállapodása a Gazprom Exporttal, vannak közöttük nagy-, közepes és kisvállalatok. Adataim szerint e cégek körülbelül fele már nyitott is speciális valuta- és rubelszámlát az általunk felhatalmazott bankban, amely biztosítja a valutabevételek beérkezését, a rubelre való átváltást és a rubelben való fizetést a leszállított gázért – mondta Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes csütörtökön egy moszkvai fórumon.

A következő napokban nyilvánosságra hozzák azoknak a vevőknek a listáját, akik beleegyeztek abba, hogy rubelben fizessenek a gázért - idézte szavait az MTI nyomán az Index.

Vannak fizetési határidők, vannak előlegek, van előlegfizetés, van tényleges fizetés a szállított gázért. Ez egy elhúzódó mechanizmus. Például az áprilisi szállítások esetében a végső kifizetés májusban történik – részletezte a helyzete a politikus.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án jelentette be, hogy áprilistól az Ukrajna ellen indított háborúval összefüggésben barátságtalannak minősített országoktól - köztük az EU valamennyi tagállamától - Oroszország rubelben fogadja el a földgáz árát.

Moszkva felszólította a vállalatokat, hogy nyissanak két számlát - egyet euróban és egyet rubelben -, és kikötötte, hogy a fizetés csak akkor érvényes, ha a rubel megérkezik. Az Európai Bizottság szerint azonban ez túl nagy hatalmat ad Moszkvának, és sérti a központi bankkal szembeni szankciókat. Az EU azt javasolja, hogy a vállalatok euróban fizessenek, és kérjenek megerősítést az orosz féltől, hogy a tranzakció ott véget ér.

Majd első hetében a Gazprom azt közölte ügyfeleivel, hogy a Kreml által május 4-én közzétett új rendelet "tisztázza a rubelfizetésekről szóló eredeti rendeletben meghatározott eljárást".

Ezt követően május 17-án az Európai Bizottság egyértelműsítette, hogy milyen szabályok szerint üzletelhetnek a tagállamok és a cégek a Gazprommal, ami könnyebbé teszi a földgázvásárlást. Azonban azt is világossá tették, hogy az eredeti szerződésektől nem lehet eltérni, így rubelben senki nem utalhat Moszkvába. Brüsszeli diplomaták a Napi.hu-nak azt mondták, hogy problémák még ebből bőven lehetnek, főként Magyarországnak és más tagállamoknak.

Brüsszel szerint a Moszkvával szembeni szankciókat sérti, ha egy orosz banknál rubelben nyitnak számlát a gázvásárláshoz. A frissített iránymutatás szerint a vállalatok jogszerűen vásárolhatnak továbbra is orosz üzemanyagot, ha azt úgy teszik, hogy a kijelölt banknál nyitnak egy devizaszámlát euróban és/vagy dollárban.