Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A horvát lap egy, a Rosznyefty számára készült tanulmányt idézett, amelyből kiderül: ha megvalósulnának az orosz energetikai óriás tervei, akkor egy vertikálisan szerveződő integrált vállalat jönne létre több mint tízezer alkalmazottal, ezer töltőállomással, erős piaci részesedéssel Délkelet-Európában és a Mediterráneum nyugati részében.

A lap birtokába jutott, üzleti titoknak minősített tanulmány szerint az egyesített INA és Petrol domináns befolyást szerezhetne a horvát és a szlovén üzemanyag-kiskereskedelmi piacon, de jelentős piaci részesedéssel rendelkezne Bosznia-Hercegovinában is. Szerbia, Montenegró, Albánia pedig jó fejlődési lehetőséget jelentene az orosz cég számára - írja a tanulmányra hivatkozva a lap.

A nagykereskedelmi üzletág fejlesztésében is látnak üzleti lehetőséget a tanulmány készítői az orosz olajipari vállalat kőolajszármazékai számára, mégpedig az osztrák, az olasz és a magyar piacon. A lap ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy ezek a tervek az INA szempontjából a sziszeki (Sisak) és rijekai olajfinomítók megtartását jelentenék.

Ezzel a kőolajfinomítók visszatérnének a természetes piaci közegükbe, amelyben Jugoszlávia szétesése óta nem folytatnak üzleti tevékenységet.

A Petrol Koperben lévő tárolója elosztóállomás lenne a Rosznyefty kőolajszármazékai számára a nyugat- és a közép-európai piac felé. A Petrollal kapcsolatos tervek újdonságnak számítanak - jegyzi meg a tanulmánnyal kapcsolatban a lap.

A horvát köztelevízió (HRT) az információkkal kapcsolatban megkereste a gazdasági minisztériumot, ahol nem kívántak reagálni az újság által közöltekre.

A találgatásokkal kapcsolatban januárban Arkagyij Dvorkovics orosz miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: "állandóan keresik az új piacokat az orosz magán és állami energetikai cégek, amelyek régóta együttműködnek a Mollal. A horvát energetikai piac vonzó és perspektivikus, biztos vagyok benne, hogy valamely orosz céget érdekelni fogják a megvásárlásra kínált INA-részvények".