Miután a Coke és a Pepsi felfüggesztette értékesítéseit Oroszországban a háború kitörése után, elindult hódító útjára orosz megfelelőjük a Cola Csernogolovka (vagy angolul Cola Chernogolovka) - derül ki az European Supermarket Magazine cikkéből. Az üdítőital az országban még működő nemzetközi márkájú gyorsétteremláncokban is átvette amerikai társai helyét.

A Csernogolovka egy a moszkvai régióban lévő, az orosz fővárostól 43 kilométerre északkeletre elhelyezkedő város, amelynek italgyártója felvette a település nevét. A céget 1998-ban alapították, idén a versenytársak távozása nyomán megduplázta szállításait a szállodáknak és a vendéglőknek. Immáron a Burger King és a KFC nevét viselő éttermekbe is szállít.

Még nincsenek a csúcson

A vállalat vezetősége úgy véli, még messze nem érték el növekedési lehetőségeik határát. Az említett két amerikai gyorsétteremlánc logóját viselő éttermeket például csak április óta szolgálják ki. Emellett a kóla mellett más termékekkel is nyomulnak, például a Bajkál-tóról elnevezett Baikal energiaitallal, illetve a Duchess limonádéval. Ezeket is lehet kapni a Burger King- és a KFC-logós éttermekben.

A Burger Kinget üzemeltető Restaurant Brands International Inc (RBI), felfüggesztette ugyan oroszországi egységei kiszolgálását, ám bonyolult pereskedésbe keveredett, ami megakadályozta, hogy teljesen kivonuljon az orosz piacról, hátra hagyva ottani 800 franchise-rendszerben működő éttermét.

A KFC, amely Yum Brands Inc tulajdonában van, felfüggesztette oroszországi befektetései, és megszüntette a KFC tulajdonában lévő 70 étterem üzemeltetését, de Yum korlátozottan ellenőrzi független franchise-partnereit, amelyek nyitva tartották a hálózat ezer további éttermét az országban.