Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az oroszországi hátterű NjeftegazInKor vállalat, amely kőolaj és kőolajszármazékok kitermelésével és kereskedelmével foglalkozik, 2018. december végétől 2021. április közepéig mintegy 900 millió euróval növelte tőkéjét az „Optima Grupa” vállalatban. A bírósági nyilvántartásból származó adatok szerint ez az egyik legnagyobb befektetés Bosznia-Hercegovina területén 1995 óta.

Maga a vállalat, valamint a Banja Luka-i Közvetítői, Informatikai és Pénzügyi Szolgáltatások Ügynöksége (APIF), amelyhez a törvény szerint be kell jelenteni a tőkeváltozások bejegyzését, nem válaszolt az Optima Grupa feltőkésítésével kapcsolatos megkeresésekre, illetve arra, hogy történt-e további befektetés ebben a vállalatban. A 2008-ban alapított társaság honlapján az szerepel, hogy a feltőkésítés megtörtént, de a tőke összege nincs feltüntetve – számolt be a Sarajevo Times.

Az igazi aggodalmat most az okozza, hogy az Optima Grupa engedélyt kért a gázkereskedelemre. Különös egybe esés az is, hogy az engedély-kérelem beadása után négy hónappal, 2021 decemberében üzembe helyezték a gázkompresszor-állomást a Bosznia-Hercegovina északi részén található brodi olajfinomítóban, amely 2019-től végrehajtotta a Crodux horvát vállalat, mint a gázosítási projekt tulajdonosa és az orosz Zarubezhneft között, annak NjeftegazInKor leányvállalatán keresztül, a földgázszállításról szóló szerződést.

Már látszódnak az orosz mozgolódás jelei

Arra a kérdésre, hogy a brodi finomítóban lévő állomás üzembe helyezése összefüggésbe hozható-e az Optima Grupa bosznia-hercegovinai gázelosztási terveivel, a bosnyák hatóságok egyelőre nem tudják. A megkeresett helyi energetikai szakemberek is azt mondták, hogy ez még nem ismert konkrétan, mert a vállalat nem tesz közzé túl sok információt.

Figyelembe véve a CNG-üzem (sűrített földgáz) kapacitását, és a Száva folyó alatt biztosított vezetéket, ez egy komoly beruházás, azaz komoly kapacitás, tehát valószínűleg egész Bosznia-Hercegovina piacát célozzák meg, de egyelőre minden benne van a történetben, legalábbis tudomásom szerint semmi látványos nem történt - mondja Almir Becarevic energetikai szakértő, a "BH Gas" igazgatójának korábbi tanácsadója a Szabad Európa balkáni kiadásának.

A Száva folyó medre alatt húzódó gázvezetékek kiépítése lehetővé tette, hogy a brodi finomítót a Slobodnica csomópontnál a horvát gázhálózathoz csatlakoztassák. Ide például érkezik földgáz a magyar-horvát üzemeltetésű krk-szigeti LNG-terminálból is.

Kieshet a magyar közvetítő cég

Ivan Brodic, az Energy Press regionális energetikai portál szerkesztője emlékeztet arra, hogy az Optima Grupa mint korlátolt felelősségű társaság nem szerepel a tőzsdén, ezért nem köteles a nagy átláthatóságra.

„Logikus lenne arra számítani, hogy a piacon gázimportőrként, vagy valamilyen infrastruktúra befektetőjeként, vagy mindkettőként jelennek meg, hiszen meglehetősen nagy beruházásról van szó. A bosznia-hercegovinai gazdaság, és különösen a Boszniai Szerb Köztársaság léptékét tekintve ez egy űrsiklóval felérő beruházás” – értékelte Brodic, és hozzátette, hogy a kérdés az, hogy mi fog történni a következő időszakban a bosznia-hercegovinai gázinfrastruktúrával kapcsolatban.

„Az Optima Grupa néhány évvel ezelőtt nem volt nagy szereplő, sőt, láttam egy jelentést, hogy nem álltak különösebben jól a mérlegükben. Most, hogy ez összefüggésben van-e azzal a történettel, hogy megszűnik az orosz gáz kereskedelme Bosznia-Hercegovinában egy magyar cégen keresztül, és áttérnek a török áramlaton keresztüli kereskedelemre - lehet spekulálni, de lehetséges, hogy ebben az irányban is gondolkodni kell” – állította Brodic a Szabad Európa helyi kiadásának adott interjújában. Azt nem részletezte, hogy melyik magyar cégre gondolt. 

Boszniát jelenleg a Gazprom által a Török Áramlat balkáni leágazásán keresztül szállított földgázzal látják el. A balkáni ország gyakorlatilag teljes egészében importálja gázszükségleteit.

Érdekes csavar a történetben, hogy korábban az orosz tulajdonba került Optima Grupa kapcsán a Voice of America bosnyák kiadása tárta fel, hogy több szálon is kötődik a boszniai szerb elnökhöz, Milorad Dodikhoz. Dodik viszont a magyar kormánnyal, köztük Orbán Viktor miniszterelnökkel is szoros kapcsolatot ápol. Magyarország ráadásul jelentős méretű befektetési programot is indított a Boszniai Szerb Köztársaságban, sőt 100 millió eurós hitelkeretet is biztosít a kormány a szerb területeknek.