Az orosz polgári repülőgépek zavartalanul folytatják az iráni légtér használatát, mit sem törődve az ukrán Boeing 737-es katasztrófájával Teherán közelében - írja a Moscow Times. A nemzeti légitársaság, az Aeroflot menetrend szerinti járata a moszkvai Seremetyevói repülőtérről indulva néhány órával a 176 halálos áldozatot követelő tragédia után érkezett meg az iráni fővárosba.

Más légitársaságok törölték Iránba tartó járataikat, illetve átszabták útvonalukat, hogy elkerüljék az iráni és az iraki légteret, amelyen át egyébként Irán ballisztikus rakétákkal csapást mér amerikai katonai bázisokra. A FlightRadar 24 megmutatta, hogy az Aeroflot SU512-es járata szerdán Teheránban landolt, majd egy nappal később terv szerint visszarepült Moszkvába.

Az Oroszországból Dubajba tartó repülőgépek, amelyek több mint ezer kilométert tesznek meg Irán légterében, szintén tovább repültek. Az Aeroflot három járatot küldött az arab országba, fapados leányvállalata, a Pobeda pedig további egyet. Az S7 regionális légitársaság szintén fenntartotta rendszeres járatát, amely Novoszibirszk, Oroszország harmadik legnagyobb városa és Dubaj között közlekedik.

A cégek képviselő azt nyilatkozták a Kommerszant napilapnak, hogy előkészítettek alternatív útvonalakat, amelyek elkerülnék Iránt, s ha kell élesítik ezek használatát. Az orosz Szövetségi Légiközlekedési Hatóság ajánlást adott ki, amelyben azt javasolja az ország légitársaságainak, hogy kerüljék a veszélyes légteret, ám tény, hogy - szemben az amerikai légi felügyeleti hatósággal - nem tiltotta el ettől a vállalatokat. Az Air France, az Air Canada, a KLM, a Lufthansa és a Quantas bejelentette, hogy gépeik elkerülik a régiót.

Veszélyes lehet az iraki légtér

Az iraki légtér elkerülését javasolja az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) a tagországokban bejegyzett légitársaságoknak. Az EASA nem tiltotta meg kategorikusan a légtér használatát - szemben az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatallal (FAA) -, de arra kérte a tagállamok hatóságait, hogy adjanak ki az iraki légtér elkerülésére vonatkozó határozatokat. A szervezet folyamatosan kapcsolatban áll az Európai Bizottsággal és a tagállamok hatóságaival, a helyzetet figyelemmel kísérik, és szükség esetén beavatkoznak - írta az MTI.