2024. április 1-jéig Oroszország nem közli, hogy mennyi kőolajat és földgázt termeltek ki az ország területén. Így a döntés értelmében már a márciusi és az első negyedévi adatokat sem hozzák nyilvánosságra – írja az MTI.

Az orosz statisztikai hivatal csütörtökön ismertette a márciusra és az első negyedévre vonatkozó ipari adatokat, akkor az olajtermelésre vonatkozó számok már kimaradtak a közlésből.

Arról azonban már nem derült ki közelebbi érdemi információ, hogy miért döntött a statisztikai adatok titkosítása mellett az orosz vezetés.

Mindeközben nálunk feleződnek az energiadíjak

Májustól, azaz mától itthon a lakossági piaci ár szintjére, 165 forintról 70 forintra csökken az egyetemes szolgáltatásban ellátott mikrovállalkozások sávhatár feletti áramára – közölte az Energiaügyi Minisztérium. A gázdíj is a felére csökken.

A tájékoztatás szerint az érintett cégek költségeinek nagyarányú mérséklése elősegíti gazdaságos működésüket a szankciós energiaválságban. Egy másik kormánydöntés alapján, szintén május elsejétől az MVM Csoport 

kevesebb mint felére csökkenti Váltó fix tarifáit a gázszolgáltatásban mintegy 14 ezer, az áramellátásban közel 17 ezer nem lakossági ügyfele számára.

Az Energiaügyi Minisztérium azt is írta: folyamatosan keresi a megoldásokat arra, hogy a nemzetközi energiaválság okozta terheket a nem lakossági fogyasztók esetében is enyhítse.