A Bajnokok Ligájában címvédő Chelsea hivatalos honlapján jelent meg egy közlemény, amelyből kiderül, a tulajdonos Roman Abramovics a mai napon átadta a klubot a Chelsea jótékonysági alapítványának – írja az Index.

Az orosz milliárdos üzletember jó viszonyt ápol Vlagyimir Putyinnal, így vélhetően ezzel a lépéssel próbálja megvédeni az egyesületet attól, ha az Ukrajna lerohanása miatt Oroszországot érintő európai szankciókba ő is belekeveredik.

A klub szűkszavú közleménye a pénzügyi konstrukció pontos részleteire nem tér ki, de vélhetően a hazánkban is ismert, bizalmi vagyonkezeléshez hasonló, olyan tranzakcióról lehet szó, amely segít elkerülni a tulajdonosra váró európai szankciókat, de a befolyását továbbra is érvényesíteni tudja a csapat felett.

A közlemény kitér rá, Abramovics közel 20 éves tulajdonlása alatt mindig is arra törekedett, hogy a lehető legsikeresebben működjön az együttes.

Mindig a klub érdekeit szem előtt tartva hoztam meg a döntéseket, továbbra is elkötelezett vagyok ezen értékek mellett. Ezért adom ma át a Chelsea jótékonysági alapítványának vagyonkezelőinek a Chelsea FC irányítását és gondozását – idézi a közleményben Abramovicsot.

Az orosz üzletember szerint jelenleg a megnevezett személyek vannak a legjobb helyzetben ahhoz, hogy a klub, a játékosok, a személyzet és a szurkolók érdekeit szem előtt tartsák.

Az Ukrajnában indult hadművelet miatt Oroszország több sportesemény rendezését elbukta, oligarchái pedig a hatóságok célkeresztjébe kerültek.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.