"A jelenlegi körülmények között felfüggesztjük a PayPal szolgáltatásait Oroszországban" - írta Dan Schulman, a PayPal vezérigazgatója az ukrán kormánynak címzett levelében.

A CNBC beszámolója szerint a levelet a Twitteren tette közzé Ukrajna digitális átalakulásért felelős minisztere, Mykhailo Fedorov, aki az Apple-től a Microsoftig nyomást gyakorolt a vállalatokra, hogy szakítsák meg kapcsolataikat Oroszországgal.

A PayPal szóvivője megerősítette, hogy a vállalat leállítja szolgáltatásait Oroszországban. A vállalat "egy ideig még folytatja a munkát az ügyfelek pénzfelvételeinek feldolgozása érdekében, biztosítva, hogy a számlaegyenlegek az alkalmazandó törvényeknek és szabályozásoknak megfelelően kerüljenek szétosztásra" - mondta a szóvivő a CNBC-nek.

A fizetési szolgáltató már 2020-ban megszüntette a belföldi szolgáltatásokat Oroszországban. A mostani intézkedés az országban fennmaradó üzletágára vonatkozik, beleértve a küldési és fogadási funkciókat, valamint a nemzetközi átutalások lehetőségét a PayPal Xoom átutalási platformján keresztül.

Az oroszokat a hét elején megakadályozták abban, hogy új PayPal-fiókot nyissanak - közölte a vállalat.

A PayPal a legutóbbi fizetési szervezet, amely megszakítja kapcsolatait Oroszországgal, amely jelenleg a Nyugat szankcióinak sorával néz szembe Vlagyimir Putyin elnök Ukrajna lerohanásáról szóló döntése miatt.

A szankciók miatt a SWIFT, a globális bankközi üzenetküldő hálózat több orosz bankot is kizárt, míg a Visa és a Mastercard a héten közölte, hogy szintén blokkolja az orosz pénzintézeteket a hálózataikból.

"Most már gyakorlatilag lehetetlen pénzt küldeni bármely oroszországi magánszemélynek" - mondta Charles Delingpole, a ComplyAdvantage nevű fintech start-up cég vezérigazgatója, aki a cégeknek segít a szabályozási megfelelésben.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.